StoryEditorOCM
ZagoraPOSLJEDNJI POZDRAV

Preminuo ugledni sinjski gradonačelnik kojem je Udba prijetila da će mu pobiti obitelj: ‘Čoko je bio atipičan političar‘

Piše Toni Paštar
5. lipnja 2024. - 11:46
Joško Bošnjak pripadao je manjini koja je cijeli Domovinski rat nosila ‘glavu u torbi‘ i davala sebe za Hrvatsku, a nema status braniteljaIvan Perić/Cropix/Ilustracija

Poslije duže bolesti u Hrvacama je u 67. godini umro Joško Bošnjak zvani Čoko, posljednji predsjednik Skupštine općine Sinj prije administrativne reorganizacije Hrvatske 1993. godine.

Nakon što je 1990. na prvim demokratskim izborima HDZ na području tadašnje Općine Sinj osvojio 58 posto glasova i tako osigurao apsolutnu većinu za preuzimanje vlasti, Općinski odbor te stranke je za dužnost predsjednika Skupštine općine, danas bismo rekli gradonačelnika, nominirao Joška Bošnjaka, tada mladog nastavnika iz Hrvaca.

On je to prihvatio, ali u kasno proljeće 1990. nije izabran, jer ga je u tome spriječila Udba, jugoslavenska tajna služba. Tri dana prije zakazane konstituirajuće sjednice Skupštine općine, Bošnjak je Dušanu Viri, tadašnjem čelniku sinjskog HDZ-a, kazao da neopozivo odustaje od kandidature i da idu s drugim čovjekom.

Ni tom prigodom niti godinama kasnije, sve dok Slobodna Dalmacija poslije višegodišnjih istraživanja nije 22. rujna 2013. godine objavila stvarni razlog njegova odustajanja, Joško Bošnjak nije progovorio što je bio razlog njegove abdikacije.

Sklapajući mozaik od "kamenčića" iz brojnih izvora, rekonstruirali radi čega je samo tri dana prije izvjesnog izbora za predsjednika općine Sinj Joško Bošnjak odustao od kandidature.

Bivši udbaš: Evo kako smo 1990. birali predsjednike općina...; "Na zatiljku sam osjetio pritisak hladnog metalnog predmeta"

U kasnim večernjim satima, dan prije podnošenja ostavke, Bošnjak je automobilom državnom cestom putovao iz Sinja u Hrvace. Kada je došao u Karakašicu, blizu mjesne crkve, zapazio je uz prometnicu zaustavljen VW Golf sa sva četiri upaljena žmigavca i kod automobila muškarca koji mu je davao znak da stane.

Vjerujući da čovjek treba pomoć, nesuđeni gradonačelnik je usporio svoj automobil, dao žmigavac i zaustavio se neposredno ispred Golfa. Tek što je otvorio vozačeva vrata i lijevom nogom stao na tlo, na potiljku je osjetio hladni metalni predmet.

Istovremeno je čuo kako ta njemu nepoznata osoba govori:

image

Joško Bošnjak

Arhiv SD

- Moraš odustani od kandidature za predsjednika Općine. Ako ne odustaneš, ubit ćemo tebe i članove tvoje obitelji.

Vjerujući da upućena smrtna prijetnja nije bila bezazlena, Bošnjak je odustao. Nakon višednevnih razgovora i pregovora Općinski odbor HDZ-a za dužnost predsjednika Skupštine općine, kandidirao je Jerka Vukasa, upravnog pravnika iz Trilja, koji je i izabran na tu dužnost na konstituirajućoj sjednici prvog višestranačkog parlamenta u Sinju.

Vukas je na svojoj prvoj političkoj dužnosti proveo je manje od godinu dana. Već u ožujku 1991. postao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova na dužnosti ravnatelja Službe za zaštitu ustavnog poretka, odnosno hrvatske tajne službe, čime je ponovno ostalo upražnjeno mjesto predsjednika Skupštine općine Sinj.

U novim okolnostima pojavilo se više pretendenata za izbor na tu funkciju, a najuporniji je bio vijećnik iz Trilja koji iz više pokušaja nije uspio osigurati većinu unutar vladajućeg HDZ-a. Kao općeprihvatljivi kandidat ponovno se pojavio Bošnjak koji je, nakon potpore tada već Gradskog odbora stranke, dobio većinu vijećničkih glasova.

Mandat predsjednika Skupštine općine je odradio do kraja, odnosno do 1993. kada je, nakon teritorijalne reorganizacije, formalno prestala postojati Općina Sinj od koje su nastali sadašnji gradovi Sinj, Trilj i Vrlika i općine Dicmo, Hrvace i Otok.

Bošnjak na lokalnim izborima 1993. nije prihvatio kandidaturu za načelnika novoosnovane Općine Hrvace već je uskoro preuzeo dužnost ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Sinj koji je djelovao za cijelo područje bivše općine.

Tu poziciju napustio je kada se odlučio na odlazak u Švicarsku gdje mu je u tamošnjem školstvu radila supruga. Zajedno su dobili i podizali petoro djece koja su danas odrasle osobe.

Za Joška Bošnjaka će svi koji ga poznaju reći da je bio skroman, iskren, neiskvaren, nepotkupljiv i da je opći interes građana uvijek stavljao ispred osobnog, dakle atipični političar.

Tomu svjedoči i činjenica da je pripadao manjini koja je cijeli Domovinski rat nosila "glavu u torbi" i davala sebe za Hrvatsku, a nema status branitelja. Vjerojatno upravo radi takvog karaktera Udbi nije odgovarao.

Joško Bošnjak bit će pokopan u petak na mjesnom groblju u Hrvacama.

Na kraju još nešto: u višegodišnjem istraživanju što se dogodilo tri dana prije zakazane konstituirajuće sjednice Skupštine općine Sinj na kojoj je Bošnjak trebao biti izabran za predsjednika došli smo i do imena osobe koja je Bošnjaku u Karakašici stavila hladni metalni predmet na zatiljak i izrekla prijetnju smrću njemu i članovima njegove obitelji, ako ne odustane od kandidature.

Radi se o građevinskom tehničaru sa šireg triljskog područja koji je bio vanjski suradnik Službe državne sigurnosti (Udbe), ali toliko utjecajan da je bio nadređen i pojedinim profesionalcima. Poslije smjene ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca umalo su ga njegovi iz Udbe s kojima je nastavio isti posao od ranije, ali za novog poslodavca, uspjeli progurati za ministra MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 05:27