U konobi u sklopu Agro-etno parka Stella Croatica na Klisu održana je masterclass kuharska radionica, koju su za lokalne kuhare i ugostitelje Dalmatinske zagore vodili poznati hrvatski kuhari Hrvoje Zirojević, Tereza Alabanda, Ivica Katić i Luka Veić.
Radionica se provodi kao dio međuteritorijalnog projekta “Local2Local”, više lokalnih akcijskih grupa u Hrvatskoj, u sklopu projekta sufinanciranog europskim i nacionalnim sredstvima. Masterclass kuharska radionica na Klisu inspirirana je tradicionalnom gastronomijom Dalmatinske zagore, temeljenoj na lokalnim namirnicama nabavljenim od lokalnih proizvođača. Certifikat Local2Local dobit će ugostiteljski objekti koji u ponudi imaju lokalna jela dobivena od lokalnih namirnica, i to od lokalnih proizvođača. LAG Zagora, organizator ovog događanja, ima 38 aktivnih članova iz javnog, gospodarskog i civilnog društva na području općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć, Prgomet i Primorski Dolac.
Uključena četiri restorana
Voditeljica Lokalne akcijske grupe Zagora Marijana Botić Rogošić objasnila je da se radi o recepturi za pojedinačna jela zasad četiri restorana u Dalmatinskoj zagori.
Uz restoran u sklopu Agro-etno parka Stella Croatica, to su još konoba poznate braće Škopljanac u Etno selu Škopljanci u Radošiću, ugostiteljski objekt u sklopu OPG-a Mirko Plazibat iz Dugopolja te restoran Sunshine Adria iz Dicma.
– Svi su oni članovi LAG-a Zagora i uključeni su u naše projekte od njezina osnutka, od 2015. godine. Sva četiri restorana uključit će ova nova jela u svoju ponudu i dat će im dodanu vrijednost. U projekt je uključeno niz proizvođača, poput OPG-a Ivin Dvor iz Postinja, proizvođača organskih namirnica koji živi isključivo od poljoprivrede.
Većina proizvođača iz Dalmatinske zagore uključila se u projekt i isporučili su svoje namirnice. Radi se o oko 50 malih proizvođača koji su kroz zajedničke projekte dobili potpore – objašnjava Marijana Botić Rogošić.
Dodaje da je cilj ove radionice i projekta da se krene s ovakvim pristupom gastronomiji, što znači da se jela u lokalnim ugostiteljskim objektima pripremaju od lokalnih namirnica, na način da se izbjegne uniformiranost jela koja je sve prisutnija u ugostiteljskoj gastronomskoj ponudi.
– Ovakva jela daju ekskluzivnost ugostiteljima koji ih imaju na jelovniku, a takva ponuda svakako ima svoju cijenu – ističe Marijana Botić Rogošić.
Jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, Hrvoje Zirojević, pripremio je jelo od kokoši hrvatice te savijaču od pršuta.
– Kokoš pasmine hrvatica jako je zahtjevna za pripremu, tako da sam je odlučio pripremiti na lovački način, odnosno, kako se ovdje kaže, na divljač. Dakle, namirnice su tradicionalne, ali njihova je priprema obavljena na moderan način. Riječ je o novom jelu koje poštuje tradicionalne autohtone namirnice iz okruženja – ističe Zirojević.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....