StoryEditorOCM
Zagoranajava na ćirilici

Nova drama u Sinju, Bulj zabranio izložbu fotografija: ‘Nisam za zabrane, ali moram voditi računa o osjećajima građana‘

Piše Sandra Barčot
2. rujna 2024. - 19:12

Evo dočekali smo i to – da čovjek koji se oduvijek hvalio kako nije za zabrane, koji je uklanjao barikade, organizirao prosvjede, sada odjednom uvodi i jednu zabranu i to održavanje izložbe fotografija?!

O Miru Bulju se radi, saborskom zastupniku iz kvote Mosta, vijećniku Splitsko-dalmatinske županije i gradonačelniku Sinja koji je zabranio održavanje izložbe fotografija autorice Inia Herenčić „Susret na tromeđi” u Gradskoj galeriji Sikirica.

Zašto odjednom zabrana pokušali smo doznati direktno od narodnog tribuna Bulja, no bezuspješno, ali smo u posjedu njegove odluke upućene odgovornima u Galeriji Sikirica, gdje se navode razlozi zabrane.

image
Saša Burić/Cropix

Sve je u smjeru onog što je tražio Bulj od premijera Andreja Plenkovića (HDZ) kao saborski zastupnik, a to je ukidanje financiranja Srpskog narodnog vijeća, tada hrvatskim kunama, smatrajući kako su oni provokatori, državni neprijatelji, jer uzimaju naš novac a izjavljuju i slažu se s etiketiranjem kako je Hrvatska „retardirana i nakaradna”.

Stoji u Buljevom pismu, kako on kao poteštat Sinja ne može dopustiti u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad, održavanje izložbe koju organizira Gradska galerija Sikirica uz financijsku potporu Srpskog narodnog vijeća.

Između ostalog, navodi i ovo:

- Kao gradonačelnik Grada Sinja, ne mogu dopustiti održavanje izložbe Inie Herendić „Susret na tromeđi“, koju organizira Galerija Sikirica uz financijsku potporu Srpskog narodnog vijeća.

Naime, veliki sam protivnik zabrana, ali u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad Sinj moram  voditi računa o osjećajima građan koji su me izabrali. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik, moram voditi računa o poštivanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, a tu prvenstveno mislim na Domovinski rat.

image

Najava izložbe na ćirilici, koja je trebala biti otvorena 23. kolovoza, pa je prebačena za 4. rujna no i to je zabranio Miro Bulj

Screenshot

Srpsko narodno vijeće, koje je jedan od donatora izložbe čije je održavanje planirano za 4. rujna 2024. godine, izdaje tjednik Novosti, koji iz tjedna u tjedan pljuje po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi, dok Savjetom tog istog Srpskog narodnog vijeća predsjedava notorni Dejan Jović, koji se složio na društvenim mrežama s izjavom Pere Kvesića da je Hrvatska ne samo propali projekt, nego da je i sama zamisao stvaranja Hrvatske bila „retardirana i nakaradna“.

Osim toga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća “čuvao je leđa” početniku i diktatoru Aleksandru Vučiću u Bačkoj Palanci, dok je on Hrvatsku zbog oslobodilačke operacije Oluja usporedio s nacističkom Njemačkom. Ako Andrej Plenković i HDZ mogu podržavati Milorada Pupovca, koji ne dijeli isti stav kao i moderna hrvatska država o karakteru Oluje, to ne znači da je to normalno i da ćemo mi ostali nacionalno svjesni i odgovorni političari i dužnosnici to tolerirati i na to šutjeti.

Neka SNV organizira izložbe i manifestacije gdje god hoće, pa i u slobodnom Sinju, u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali u prostorijama i institucijama Grada Sinja, dok sam ja gradonačelnik i dok imam povjerenje građana, neće!

S poštovanjem, Miro Bulj – stoji u pismu upućeno rukovodećima u Gradskoj galeriji Sikirica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 11:03