StoryEditorOCM
Zagoralanjski slavljenik

Najtrofejniji alkar Ivo Zorica otkriva koja mu je pobjeda najdraža. Za trijumf je, tvrdi, ključna ova stavka...

Piše Petar Čikeš
4. kolovoza 2024. - 09:08

Alkar Ivo Zorica, rodom iz poznate alkarske obitelji iz Hrvaca, postao je slavodobitnik 308. sinjske Alke, koja se održala prošle godine. Rođen je 1983. godine. Kao alkar debitirao je 2000. godine, a od 2002. je alkar kopljanik. Bio je i zamjenik alajčauša, a alkarski momak mu je Miljenko Lovrić iz Hrvaca.

Alku je prošle godine osvojio s devet punata, nakon pripetavanja s Tinom Radanovićem, pobjednikom Bare. Nakon treće trke oba su alkara imala šest punata pa je vojvoda Mario Šušnjara zapovjedio pripetavanje, u kojem je Zorica pogodio u sridu, a Radanović je pogodio u 1. Zorica je u prvoj trci bio jedini alkar koji je pogodio sridu, u drugoj trci pogodio je u 1, a u trećoj trci u 2. Osim toga, još ima jedan slavodobitnički plamenac, četiri Čoje i pet pobjeda na Bari.

Još kao dječak, 1989. godine, gledao je Alku na kojoj je slavodobitnik bio njegov stric Ivan. Slavlje i sreća u obitelji ostali su u njegovu sjećanju sve ove godine. Uspio je i sam postati slavodobitnik. Sve to ga ne sprječava da na sinjskom trkalištu pred ovogodišnju Alku, s ostalim alkarima među kojima je i njegov rođak Ante Zorica, uvježbava jahanje i gađanje kao da će u idućim danima tek debitirati.

image

Ivo Zorica

Ante Cizmic/Cropix
image

Ne postaje se svaki dan slavodobitnik

Jakov Prkic/Cropix

San svakog Sinjanina

– San svakog Sinjanina i Cetinjanina je da postane alkar, jer to je čast koju imamo samo mi iz Cetinske krajine. U povorci sam od 2000. godine, od 2002. sam alkar kopljanik, to je već dugi niz godina. Ali osjećaj je uvijek isti. Kad se pojaviš na trkalištu, obuzme te osjećaj straha, trnci te prođu. To je tako, Alka je jedanput godišnje, uvijek postoji trema i nervoza, ali prevlada natjecateljski duh – kaže nam Zorica.

Alke pamti još kao dječak, kada ju je gledao iz publike ili čuvao konje alkarima, no jedna mu je ostala u posebno lijepom sjećanju.

image

Presretni Ivo s majkom

Ante Cizmic/Cropix

– Od prošle godine Alka mi je najljepšem sjećanju ostala, bio sam slavodobitnik. Bilo je nakon pripetavanja, stvarno je poseban osjećaj osvojiti Alku u pripetavanju – rekao je.

Inače radi kao zaposlenik PBZ-a, sretno je oženjen Monikom i otac je dvoje djece: Dominika (6) i Judite (4). Obitelj mu je najveća podrška.

– Što se tiče šire obitelji, moja obitelj je dugo u Alci. Moj stric je bio dugogodišnji alajčauš, 36 puta je sudjelovao u Alci. Rođak Ante je slavodobitnik tri Alke, i još ima dvi Bare. Mi smo poprilično navikli i na fešte i na veselja, dugo smo u Alci i cijela obitelj živi za to. Moj pokojni otac je imao šestero braće i svi su živjeli za Alku. Nažalost, otac nije doživio da me vidi kao slavodobitnika Alke – veli Zorica.

image

Ivo Zorica

Duje Klaric/Cropix

Drim je zaslužan za pobjede

Stricu i rođacima pomaže u restoranu "Vreba" u Hrvacama, a imaju i konjanički klub "Vreba", u kojem su trenutno tri konja koja koriste za Alku. Zorica je naučio jahati sa šest godina i svih idućih godina konji su bili prisutni u njegovu životu.

– Najbitnija stavka u Alci je konj. Bez dobrog konja sve drugo pada u vodu. Pravi konj koji je dovoljno brz, koji je koncentriran, koji ima miran galop, on donosi pobjedu. Moj konj se zove Drim, ima šest godina. Ovo mu je treća godina i s njim imam super uspjehe, s njim sam dobio Baru i Alku, izvrsno funkcioniramo – rekao je.

Naš sugovornik natjecateljski duh ima samo prema konjaničkom sportu, pa ne može usporediti slavodobitništvo na Alci s drugim sportovima. Za njega je to jedina kategorija za čije prvenstvo se vrijedi boriti.

image

Trening alkara na trkalištu uoči 309. Sinjske alke
 

Nikola Vilić/Cropix

– Teško je opisati osjećaj kada postaneš slavodobitnik. Osim konjaničkim sportom, nisam se bavio drugim sportovima u životu pa mi je teško to s ičim usporediti, ali stvarno je to veličanstven osjećaj. Sav tvoj trud stane u jedan trenutak, u jedan pogodak. Tada ili jesi ili nisi, stvarno veličanstveno i dragocjeno – tvrdi Zorica.

Svaki alkar se nada da će tog dana, obučen u hlače od modre čoje i ukrašene srebrnim vezom, u košulji s majitama i svilenim raznobojnim pojasom omotanim oko struka, u crnim kožnim čizmama s ostrugama na nogama i kalpakom ukrašenim bijelom perjanicom od ždralova perja na glavi, upravo on biti najsretniji od sedamnaestorice. Da će upravo njegov konj imati najmirniji galop i da će upravo on osvojiti najviše punata i postati slavodobitnik. Hoće li i ove godine slavodobitnik nositi prezime Zorica, ostaje nam vidjeti.

image

Trening alkara na trkalištu uoči 309. Sinjske alke
 

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 09:07