StoryEditorOCM
Zagoraživot na granici

Mještane pograničnog sela u Zagori šokirala pucnjava: krijumčar nakrcao BMW migrantima, pa upao u policijsku zasjedu!

Piše MATE PRIMORAC
16. rujna 2024. - 13:25

Život u pograničnom dijelu Hrvatske i BiH, posebno u vrgoračkom kraju već desetljećima je težak i surov. Zbog nedostatka infrastrukture, posla i osnovnih uvjeta za život mnogi su svoju sreću odlučili graditi u nekim drugim gradovima i zemljama od Zapadne Europe do Australije. Tvrda granice kao Berlinski zid dodatno je udaljila dojučerašnje susjede i prijatelje, koji zbog birokratskih problema i nesređenih zemljišnih knjiga ne mogu izvaditi pograničnu propusnicu, tako stoljetna imanja s jedne i druge strane granice, posebno u Kašču ostaju napuštena.

Naime, ovo malo selo podijeljeno je Požarevačkim mirom između Habsburške monarhije, Venecije i Osmanskog carstva 1718. godine na Gornje Kašče koje pripada RH-a i Donje Kašče koje pripada BiH. Život preostalim stanovnicima ovog sela smještenog na 470 metara nadmorske visine biokovskog masiva, pored učestalih policijskih kazni za ilegalan prijelaz granice u visini od 265 eura do 1327 eura kojima su izloženi kad idu na svoju njivu, u šumu, ili sprovod i svetu misu s druge strane granice, remete i ilegalni migranti.

Pucnjevi

Prije nekoliko dana u ranu zoru oko 6 sati ujutro, probudilo ih je nekoliko hitaca iz vatrenog oružja. Tragom te informacije, krenuli smo saznati što se to dogodilo na državnoj granici između RH i BiH u ovom selu.

Kako neslužbeno saznajemo iz naših izvora, BMW pun migranata krenuo je u Hrvatsku, vjerojatno su ga na kamerama vidjeli dežurni policajci u Postaji granične policije Vrgorac i uputili policijsku patrolu da ga zaustavi, no krijumčar očito nije htio zaustaviti vozilo puno ljudi, pa su bili prisiljeni pucati u zrak.

Pošto je migrantska ruta preko Crvenog Grma (BiH) prema Prologu i Velikom Prolog (RH) pod povećanim policijskim nadzorom Državne granične službe BiH i Granične policije RH-a, krijumčari su se očito prebacili na drugu rutu od Šipovače do Kašča prema Stiljima, koja u ovom trenutku pod manjim nadzorom sigurnosnih službi.

image

Pogranična kontrolna točka u Kašču.

Mate Primorac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 13:30