StoryEditorOCM
Zagorane može ništa glatko

Misterij u Otoku kod Sinja oko dogradnje vrtića: Tko je ‘popeglao‘ nedostatke na objektu? Ima li načelnik prste u tome?

Piše Toni Paštar
22. rujna 2024. - 20:49

Općina Otok dobila je u petak uporabnu dozvolu za dograđeni i nadograđeni prostor Dječjeg vrtića "Žabica", u kojemu će, osim za vrtićki uzrast, biti i dnevni boravak za djecu jasličkog uzrasta.

Dokument koji je izdao sinjski Odsjek županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje na svojem je Facebook profilu objavio otočki načelnik Dušan Đula.

Izgradnja ovog objekta za otočke mališane završena je još krajem ožujka. Izvođač radova predao je građevinu Općini Otok u travnju. U drugoj polovini srpnja Općina je od Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje, Odsjek Sinj, zatražila tehnički pregled, koji je obavljen 21. kolovoza. Pregledom su utvrđeni manji nedostaci, koji nisu bili izvedeni jer nisu ugovoreni ni projektirani.

image
Vojko Bašić/Cropix

Na tematskoj sjednici Općinskog vijeća, kojoj je nazočilo i 50-ak roditelja, glavni nadzorni inženjer Zoran Mateljan kazao je da bi utvrđene nedostatke najbrže mogao ukloniti dosadašnji izvođač jer svaki zahvat mora biti proveden kroz građevinsku knjigu i mora ga potpisati nadzor.

Procedura još nije gotova

Kako je radove već obavljao drugi izvođač, nije se znalo na što Općina smjera. Uglavnom, predstavnici izvođača radova i nadzorni inženjer Mateljan kazali su da ne dolazi u obzir da bi oni papirnato "pokrili" poslove drugih. Mateljan je izrijekom kazao da bi to bilo kazneno djelo.

image

Otok kod Sinja

Vojko Bašić/Cropix

Što se u međuvremenu dogodilo, tko je osigurao formalno pokriće za obavljene radove kojima su uklonjeni nedostaci, nije poznato, ali ponovnim izlaskom na lice mjesta županijski službenici utvrdili su da su svi nedostaci uklonjeni pa više nije bilo zapreka za izdavanje uporabne dozvole.

Neslužbeno smo doznali da je načelnik Otoka Đula odobrio da se izvođaču "Prolić gradnji" isplati dugovanje od 55.000 eura, koje mu do sada nije želio isplatiti, s tim da je ova tvrtka povukla sudsku tužbu za prisilnu naplatu.

image

Dušan Đula 

Vojko Bašić/Cropix

Sada kad Općina Otok ima uporabnu dozvolu za useljenje djece u novi prostor, još bi trebali ishoditi minimalne tehničke uvjete. Po proceduri, na teren bi trebao izići ovlašteni županijski službenik, na temelju čijeg bi nalaza Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo dokument kojim bi otočkom dječjem vrtiću dopustilo zakonsko korištenje novog prostora.

Cijela ta procedura mogla bi potrajati i dulje od mjesec dana. Hoće li u Otoku čekati na dobivanje potrebnih rješenja ili će, nakon dobivanja uporabne dozvole, useliti djecu, ostaje vidjeti. Ničemu se ne bi trebalo čuditi jer je ispostava toga vrtića u područnoj školi u Rudi sve vrijeme radila bez dokumenta kojim se potvrđuje postojanje minimalnih tehničkih uvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 20:49