StoryEditorOCM
Zagoralovac na naivne

Lažni iznajmljivač Imoćanki preko Fejsa ponudio - njezin apartman! Prijevaru je otkrila slučajno: ‘Poziv me šokirao!‘

Piše Mirela Goreta
26. lipnja 2024. - 22:36

- Kad me kontaktirala gošća koja je pronašla moj apartman Two lakes u nekoj grupi za iznajmljivanje na Facebook-u, a kasnije ‘googlajući‘ i moj broj mobitela na koji me, srećom, i nazvala, shvatile smo obje kako je riječ o prijevari. Gospođa je, naime, trebala uplatiti novac nekoj osobi, koja je oglasila moj apartman na Fejsu, i krenula je u provjeru.

Zahvaljujući fotografijama apartmana pronašla je adresu i moj broj i tako je prijevara razotkrivena – priča nam Mija (puni podaci poznati redakciji), iznajmljivačica iz Imotskog, koja posljednje tri godine iznajmljuje svoj apartman Two lakes posredstvom Bookinga i Airbnba. Nikada ga, kaže, nije oglasila bilo gdje drugdje, a kamoli na Facebooku upravo zbog sigurnosti u poslovanju. Zato je isprva bila zatečena pozivom gospođe koja je pronašla "njezin" oglas na popularnoj društvenoj mreži.  

image

Apartman Two lakes u Imotskom

Privatni album

Dalmatinac na profilnoj

- Otkrili smo kako netko, preciznije s Facebook profila Geb Westerwinter, koristi fotografije, ne samo mog apartmana nego i različitih apartmana iz cijele Dalmacije, pa čak i Crne Gore, i prodaje smještaj. Kad se klijenti obrate osobi koja stoji iza tog profila, ona odmah zatraži 40 posto akontacije od cijene koju je izmislila.

Pregledavajući ponudu apartmana s tog profila, vidjela sam da se nude po dosta povoljnim cijenama što bi, valjda, trebao biti bolji mamac za klijente. Tako, primjerice, apartman u Dubrovniku nudi za 70 eura... I moj je nuđen za 55 eura za noć, što je dosta niža cijena od one koju sam oglasila na Bookingu - priča Imoćanka Mija.

image

Apartman Two lakes u Imotskom

Privatni album

Kako je željela raskrinkati lažnog iznajmljivača, najprije se za pomoć obratila policiji, ali joj je u postaji rečeno kako na osnovu lažnog oglasa ne mogu reagirati. Bez kaznenog djela, konkretne prijevare, rekli su joj - nije moguće pokrenuti bilo kakvo postupanje.

- Kako mi je gospođa dala informacije o Facebook profilu, koji oglašava moj apartman, odlučila sam kontaktirati osobu koja iza njega stoji. Tražila sam od nje apartman u Imotskom i dobila fotografije vlastitog, podatke o uplati, IBAN broj računa i ime neke osobe za koju nisam sigurna da je vlasnik tog računa.

image
Screenshot 

U Addiko banci kojoj spomenuti račun pripada ne mogu mi provjeriti tko je vlasnik računa, u policiji su mi rekli da ne mogu ni oni. Kao jedina opcija ostali su mi mediji - govori Mija želeći iznošenjem vlastitog slučaja odaslati upozorenje svima onima koji preko Facebooka i sličnih kanala traže smještaj za ljetni odmor na Jadranu. Opreza, kaže, nikad dosta.

image

Apartman Two lakes u Imotskom

Privatni album

Malo je istraživala, te uočila kako je Facebook profil Geb Westerwinter dosta aktivan u iseljeničkim grupama u Njemačkoj.

- Tamo, zapravo, mahom traži žrtve. Nudi smještaj na obali u Hrvatskoj – Istru, Dalmaciju, otoke, ali i Crnu Goru. Samo morske lokacije... Profil je aktivan niti dva mjeseca, štur, s profilnom fotografijom psa dalmatinca. U predstavljanju osoba navodi kao životnu adresu Zadar, a dolazi iz njemačkog mjesta Ludwigswinkela.

image

Apartman Two lakes u Imotskom

Privatni album

Komunicira na hrvatskom jeziku... Mislim da nije u pitanju Google prevoditelj, baš mi se čini da je netko naš - opisuje Mija ističući kako je muči pomisao da će netko od žrtava osobe koja stoji iza tog profila usred ljeta doći negdje pred vrata nekog apartmana misleći da ga je iznajmio, kad ono... 

Kopiranje sadržaja

Agilni ‘iznajmljivač/ica‘ koji je, između ostalih smještaja za turiste, zainteresiranim klijentima, uključujući i nju osobno, ponudio i njezin apartman, oglašava smještaje u raznoraznim Facebook grupama poput Slobodni Apartmani u Vignju 2024, Stanovi Zagreb – NAJAM, Apartmani u Dubrovniku...

image

Mijin razgovor s lažnim iznajmljivačem

Screenshot

- Pozdrav svima, nova sam u grupi. Apartman s dvije spavaće sobe, dnevnim boravkom, opremljenom i opremljenom kuhinjom i kupaonicom dostupan u Vignju po cijeni od 70 eura po noćenju. Za više informacija, kontaktirajte nas, hvala”, ili "Pokušat ću opet (uz smajliće) dostupan stan u Zagrebu s dvije spavaće sobe dnevnim boravkom, opremljenom i opremljenom kuhinjom i kupaonicom.

Za više informacija, kontaktirajte nas, hvala" ili "Još se trudim (uz smajliće). Dostupan stan u Dubrovniku s dvije spavaće sobe dnevnim boravkom, opremljenom i opremljenom kuhinjom i kupaonicom. Za više informacija, kontaktirajte nas, hvala" - tako glase oglasi ponuđeni s Facebook profila Geb Westerwinter.

U kopiranju sadržaja oglasa u kojemu se samo mijenjaju imena mjesta i gradova, simptomatično, uvijek se ponavlja isti niz "...s dvije spavaće sobe dnevnim boravkom, opremljenom i opremljenom kuhinjom i kupaonicom...". Već to jasno ukazuje kako je riječ o prevarantu-diletantu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 22:39