StoryEditorOCM
ZagoraREKORDNA TEPSIJA

Je li ovo najveća peka koju ste ikad vidjeli? U blizini Sinja pripremili divovsko pečenje: ‘Ide 60 kilograma teletine!‘

Piše Frano Kiso
7. kolovoza 2024. - 16:42

Jela iz pepela tradicionalno se pripremaju za svečanosti i blagdane, a u prošlosti je gotovo svaka kuća u Dalmatinskoj zagori, duž obale i na otocima imala ognjište na kojem su se pripremale vrhunske delicije. Bilo da spremate teleće pečenje, hobotnicu ili pak samo domaći kruh, sigurno će rijetko tko odoljeti ovoj spizi.

Na TikToku je osvanuo video vjerojatno najveće peke u Dalmaciji, a iza svega stoji restoran ‘Glorya‘ u blizini Sinja te su organizatori povodom Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja pripremili povijesnu feštu.

Ogromna peka visi na kranu dizalice kako bi poklopila velika tepsiju, a Branimir Grgić, Stipe Perić i Stipe Budimir otkrili su detalje za Feratu.

- Mi smo ekipa koja se zove Baza, Turjačani i Brnažani. Onda je netko lani predložio ‘amo’ napravit peku koju nitko do sada nije imao. Evo danas je ona tu, spremna za zaprećat’ - kazao im je Branimir.

- Peka je promjera 251 cm, s tim da je tepsija promjera 236 cm. Sama težina je oko 600 kilograma. Zato nam je potrebna ova dizalica. U nju ide oko 60 kilograma teletine, oko 100 kilograma krumpira i desetak kilograma ostalih doža. Za sve ovo pripremili smo oko 5 metara drva - istaknuo Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 12:29