StoryEditorOCM
ZagoraSAMO FUNKCIJE

Je li Bulj u Sinju zaista tako uspješan kako se hvali? Ništa ga neće omesti, ide u boj za mjesto koje godinama drži HDZ

Piše Toni Paštar
19. listopada 2024. - 15:39

Najiskrenije, o lokalnim izborima, pa tako i o izborima za župana, još nisam ni razmišljao, a kamoli donosio bilo kakvu odluku - odgovorio nam je sinjski gradonačelnik, saborski zastupnik, vijećnik Splitsko-dalmatinske županije i kandidat za izbor predsjednika Republike Hrvatske Miro Bulj. Drukčiji odgovor nismo ni očekivali niti ga je u ovom trenutku Bulj mogao dati. Kako trenutno stvari stoje, Miro Bulj je u političkom "filmu" bitke za prvu funkciju u državi.

Ako mu se astronomskom naklonošću poredaju zvijezde, borit će se za sebe, iako je puno vjerojatnije, barem se tako spekulira, prije za drugi mandat aktualnog stanara Pantovčaka. Pritom je njegova motivacija, vjeruje se, manje pomoći samom Zoranu Milanoviću koliko Milanovićevom potvrdom mandata poniziti Andreja Plenkovića, koji ni Milanovića ni Bulja ne može vidjeti "ni nacrtane".

Dakle, da je Bulj na naš upit odgovorio kako razmišlja o kandidaturi za župana i da će ponovno u fajt s HDZ-ovim kandidatom, što bi po svemu sudeći mogla biti najizglednija opcija njegova političkog poteza na predstojećim lokalnim izborima, izravno bi sebe eliminirao iz izborne utrke za predsjednika. Takvim bi odgovorom potvrdio procjene analitičara i javnosti da se u utrku uključio kako bi u prvom krugu oduzeo dio glasova Mariji Selak Raspudić i onemogućio njezin sraz sa Zoranom Milanovićem u drugom izbornom krugu, u kojem bi slučaju, potvrdila su provedena istraživanja, Milanovićeve šanse bile puno upitnije nego ako mu na megdan iziđe HDZ-ov nestranački kandidat Dragan Primorac.

Zbog svega toga treba pričekati predsjedničke izbore kada će se, očekivati je već poslije prvog izbornog kruga, Miro Bulj osloboditi "bese" da ide na Pantovčak i javno objaviti svoje namjere na proljetnim lokalnim izborima za koje njegova najveća konkurencija već uvelike važe svoje kandidate. O njihovu izboru, pogotovu o kandidatu HDZ-a, ovisit će i Buljeva odluka. Iako je nezahvalno procjenjivati što će Bulj učiniti, na kladionici bismo prije stavili ulog na Mira Bulja kao kandidata za župana nego na njegovu kandidaturu za još jedan mandat na čelu Sinja.

Posao na dužnosti sinjskoga gradonačelnika Mira Bulja doslovno iscrpljuje. Dok s lokalne razine vodi državnu politiku, opsesivno udarajući po Vladi i njezinu predsjedniku Andreju Plenkoviću i kad treba, a još češće kad ne treba, dakle udara samo da bi udarao, samo da bi održao ritam, čime baš ne pridonosi probicima Sinja, već naprotiv, Miro Bulj formirao je cijeli PR tim koji ima zadaću njegove skromne razvojne rezultate na čelu alkarskoga grada predstaviti kao primjer uspješnosti programa Mosta za lokalnu razinu, kako to politički licitiraju on i stranački mu kolega Nikola Grmoja.

Kada pred nadolazeće lokalne izbore Miro Bulj podvuče crtu, imat će podatak da je od gotovo 500 milijuna kuna (65 milijuna eura) koji su prošli kroz gradski proračun u njegovu mandatu, samo 50-ak milijuna kuna ili tek 10-ak posto utrošeno u konkretne i vidljive gradske projekte. Najvidljiviji su dječji vrtić "Nikoliko" u filijalnoj crkvi sv. Nikole u Brnazama, u koji je uloženo 4.500.000 kuna (600.000 eura) i sufinanciranje asfaltiranja ulica i putova razrovanih radovima na Aglomeraciji Sinj (kanalizaciji i vodoopskrbi), širine iznad 3 metra, u što je uloženo oko 1,5 milijuna eura. Sve ostalo, bojenje i opremanje dvaju vrtićkih prostora u najmu koje je napustio privatni vrtić "Čarobni pianino", financiranje izrade projektne dokumentacije i slično, ima zasad puno manje konkretno značenje.

Na drugoj strani, od svojega dolaska na čelo alkarskoga grada i bespogovornim gospodarenjem novcem sinjskih poreznih obveznika Miro Bulj je bio izuzetno široke ruke prema svim kategorijama stanovništva za koje je procijenio da bi mogli biti njegovi vjerni glasači. Pa tako po socijalnim kriterijima koje je sam odredio dijeli božićnice, uskrsnice i alkarice, jednokratne pomoći, besplatni vrtić, iako iz godine u godinu raste broj neupisanih mališana, podiže studentske i učeničke stipendije, svi koji se školuju besplatno se prevoze, dijeli poticaje poljoprivrednicima i gospodarstvenicima, godinama najveće iznose istima...

Takvom raspodjelom poreznog novca, što se drži oglednim primjerom političkog populizma, Bulj je potrošio novac iz gradskog proračuna. U pomanjkanju razvojnih projekata koje vodi i o kojima odlučuje Bulj sebi pripisuje zasluge za projekte koji se financiraju s državne razine kao što su Aglomeracija Sinj, rekonstrukcija dionice državne ceste kroz Brnaze, izgradnja kružnog toka na istoj cesti na ulazu u Sinj, pa Centar za socijalnu skrb, Veteranski centar, zahvate Županijske uprave za ceste...

Za svaki budući razvojni projekt u koji bi se izravno iz proračuna trebao ulagati i izvorni novac sinjskih poreznih obveznika morat će se rezati stečena prava. Taj potez Bulj sigurno neće povlačiti. Ostaju mu dvije mogućnosti. Prva, koju je najavio kada je donosio proračun za ovu godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu, jest kreditno zaduživanje. Kako takvo rješenje nije popularno ni u jednoj lokalnoj zajednici, Bulj će se, za sebe i svoj politički imidž, vjerojatno odlučiti za drugo rješenje. Nastojat će promijeniti blagajnu kojom bi mogao upravljati. Nastojat će, dakle, doći do pozicije župana.

Stoga njegov odgovor s početka ovoga teksta da o kandidaturi za župana još nije razmišljao ima privremeno značenje, najduže do završetka prvog kruga predsjedničkih izbora. Miro Bulj će, vrlo je izvjesno, jurišati u izbornoj utrci za splitsko-dalmatinskog župana. Što mu neće biti prvi put. Njegov prvi pokušaj ni najveći mu politički protivnici ne mogu ocijeniti neuspješnim. Naprotiv, na izborima za župana 2017. godine rezultati koje je postigao Miro Bulj bili su veliko iznenađenje. Tada je između pet kandidata u prvom izbornom krugu Bulj (Most) osvojio 22,5 posto glasova i tako osigurao "pripetavanje" s HDZ-ovim Blaženkom Bobanom koji se u drugi krug plasirao s 42,24 posto osvojenih glasova. U drugom krugu Bobanova pobjeda, logično, nije bila tako uvjerljiva pa je osvojio prvi mandat župana sa skorom od 54,19 posto glasova naprama respektabilnih 41,94 posto koliko je dobio Bulj.

Na posljednjim lokalnim izborima, 2021. godine, Miro Bulj se kandidirao i uvjerljivo osvojio mandat gradonačelnika Sinja. Na županijskoj razini zadovoljio se mandatom vijećnika kao nositelj izborne liste Mosta. Izbjegao je novi fajt s Bobanom pronicljivo procjenjujući da bi mu drugi poraz od istog HDZ-ova kandidata za župana uvelike umanjio opći politički rejting. Hoće li se ponoviti izborni sraz Boban - Bulj? To ovisi o odluci HDZ-a hoće li Blaženka Bobana kandidirati i za treći mandat.

U svakom slučaju, najizgledniji je scenarij da tko god bude kandidat HDZ-a u drugom izbornom krugu za župana, imat će dvoboj s Mirom Buljem. Koji bi najmanje želio da to bude Blaženko Boban. Jer ako bi od istog HDZ-ova kandidata još jednom doživio izborni poraz, to bi moglo označiti Buljevo dosezanje političkog zenita, a to opet znači da poslije stalnog rasta i dohvaćanja vrha u politici neminovno dolazi do trenda suprotnog rastu, što je najveća noćna mora svih političara, pa posve izvjesno i Mira Bulja. Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 15:39