StoryEditorOCM
ZagoraPOČAST 115. BRIGADI

Imoćani se s tugom prisjećaju velike žrtve svojih zemljaka: ‘Raduju nas susreti sa suborcima, ali ne zaboravljamo naše‘

Piše Braco Ćosić
29. srpnja 2024. - 13:19

Pripadnici 115. brigade Hrvatske vojske, poznatije kao Imotska brigada, svečano i dostojanstveno obilježili su 33. obljetnicu utemeljenja postrojbe.

Najprije su na spomen križ na imotskoj Topani položeni vijenci i upaljene svijeće za sve poginule pripadnike, ali i sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu. U ime predsjednika Republike Zorana Milanovića vijenac je položio general pukovnik Marijan Mareković, savjetnik za veterane Domovinskog rata.

U ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića vijenac je položio njegov izaslanik, saborski zastupnik i imotski gradonačelnik Ivan Budalić, a u ime premijera Andreja Plenkovića njegov izaslanik Dinko Tandara. Vijence su položili i članovi izaslanstava Grada Dubrovnika, općina Ravno, Posušje i Grude (svi BiH), predstavnici Županije, te čelnici svih općina Imotske krajine.

Počast poginulim suborcima odali su članovi veteranskih udruga HOS-a, Četvrte gardijske brigade, 114. brigade, 6. domobranske pukovnije i 158. brigade, specijalne policije BATT Split, 72. bojne Vojne policije, 40. inženjerijske bojne i udruge 156. brigade Makarska-Vrgorac. Gosti pripadnika 115. brigade bili su i članovi koordinacije braniteljskih udruga Dubrovnika i Slanoga, te predstavnici Općine Dubrovačko primorje, Koordinacija udruga Šibensko-kninske županije, kao i domicilne udruge Imotske krajine.

image
Braco Ćosić

Odriješenje na spomen križu podario je fra Zoran Kutleša, samostanski gvardijan, a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća služena je sveta misa u župnoj crkvi svetoga Franje.

Po tradiciji, nekadašnji pripadnici 115. brigade nastavili su zajedničko druženje sa svojim ratnim suborcima i prijateljima.

- Vidjeli ste koliko je došlo naših suboraca i dragih gostiju iz gradova prijatelja, iz općina u BiH, što svjedoči o prijateljstvu naših članova i nakon Domovinskog rata, gdje su te veze i počele.

Raduju nas ovi susreti, ali s njima je i tuga, sjećanja na naše poginule i umrle suborce. Njih se s posebnim pijetetom sjećamo u svakoj prilici - izjavio je Nenad Puljiz, predsjednik Udruge 115. brigade HV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 06:24