StoryEditorOCM
ZagoraNakon obilnih kiša

Imoćani će sljedeću spektakularnu utakmicu ipak morati pričekati: ‘proključalo‘ Modro jezero, pogledajte fotografije

Piše Braco Ćosić
6. listopada 2024. - 21:45

Uzalud su se Imoćani, posebno oni mlađi, ponadali da će im presušiti njihov krški biser Modro jezero, kako bi mogli još jednom svjedočiti spektakularnoj nogometnoj utakmici između ‘Vilenjaka‘ i ‘Vukodlaka‘ na dnu jezera.

A sve je upućivalo na to. Ekstremno dugo vruće ljeto, strmoglavi pad vodostaja, već pri samom kraju kolovoza pretvorio je Modro jezero u veliku lokvu, no još uvijek ugodnu za kupanje.

No, nastavak vrućeg vremena svakim danom je pomalo sušio dijelove jezerskog blatnog dna. Onda su došle prve kiše tamo sredinom lipnja, koje nisu niti malo utjecale na njegovo presušenje. Ipak, ove zadnje od prije nekoliko dana učinile su svoje.

image
Braco Ćosić

Najprije je proradila Duboka Draga, jedno od šest izvorišta s kojih se vodom puni rijeka Vrljika,o nda je u petak navečer krenula voda u dva najveća izvora Modrog jezera sa njegove zapadne strane, da bi već u nedjelju voda izvirala iz svakog kamena sa njegove sjeverne i istočne strane. Doletjele su i divlje patke stvarajući na bistroj pridošloj vodi još ljepši jesenski ugođaj.

Od 19 sati u nedjelju već je razina vode u jezeru narastao za oko metar i desetak centimetara, a narednih dana očekuje se i ubrzano povećanje razine vode. Slično je stanje i s Dva oka, jednog od izvorišta rijeke Vrljike.

image
Braco Ćosić

Podzenme vode nadiru, jezera se pune, rekli bismo iz nekadašnje perspektive prije ovih nesretnih klimatskih promijena, redovno jesensko stanje u vodenim biserima Imotske krajine.

Imoćani su ipak zadovoljniji kada je njihovo jezero s vodom, a za nogometnu utakmicu će i ‘Vilenjaci‘ i ‘Vukodlaci‘ morati sada pričekati možda neke termine slijedeće ili narednih  godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 21:46