StoryEditorOCM
Zagora‘Put oluje‘

I ove godine branitelji kreću u sedmodnevni pohod na Dinaru u čast heroja Domovinskog rata: ‘Pridružite nam se‘

Piše Sandra Barčot
28. srpnja 2024. - 16:39

Trinaestu godinu zaredom održat će se "Put Oluje", sedmodnevni planinarski pohod u organizaciji planinarske udruge Dinaridi.

Naime, od 2011. godine startalo se sa ovom manifestacijom u prirodi koja je za cilj imala ne samo planinarenje, već odavanje počasti našim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, sjećanje na te slavne dana s jedinom nadom – kako tu hrabrost naših heroja nikada zaboraviti nećemo!

image

Stazama braniteljskih postrojbi iz Domovinskog rata

Planinarska udruga Dinaridi

- Radi se o pohodu koji traje sedam dana i uvijek počinje 30. srpnja u Voštanama, kod Trilja, a završava 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu, na kninskoj tvrđavi. Cijeli put se nalazi na području parka prirode Dinara, a svaki dan prolazimo oko 20-tak kilometara – u priču kojoj je u fokusu očuvanje moderne hrvatske povijesti, stvaranje države Hrvatske, uvodi nas Darko Gavrić legendarni Čerćo, i sam hrvatski branitelj, bivši pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, agilni član Dinarida, izuzetno aktivan planinar.

Te iznosi detalje:

- Na putu obilazimo sve važne uporišne točke i mjesta stradavanja branitelja Domovinskog rata. Ujedno svi planirani mogu uživati u bogatstvu geomorfoloških oblika kao i bogatoj bioraznolikost Parka prirode Dinara.

Saznajemo kako je organizaciji ovog pothvata prethodila višegodišnja priprema terena u obliku trasiranja same staze, čišćenja, markiranja, postavljanja signalizacije i kao najteži dio, izgradnja planinarskih skloništa diljem "Puta Oluje".

image

"Put Oluje" u sjećanje na hrvatske branitelje

Planinarska udruga Dinaridi

- Na trasi pohoda sagradili smo i tri spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Planinarska udruga Dinaridi je godinama radila da bi 2011. sramežljivo krenula u organizaciju prvog pohoda "Put Oluje". Te prve godine je samo 11 sudionika u cijelosti prešlo put, a svaki polaznik koji u cijelosti prođe "Put Oluje" na Kninskoj tvrđavi dobiva numeriranu značku pohoda – vratio nas je na kratko u prošlost naš sugovornik te pojasnio:

Iz godine u godinu sve više sudionika

- Nakon odličnog odjeka u planinarskoj i braniteljskoj javnosti, na sljedeći pohod je već bilo prijavljeno više nego duplo sudionika. Već tada zbog zahtjevne logističke potpore sudionicama, trebalo je zatražiti i pomoć MORH-a u vidu vojnih kamiona i vozača čija uloga je prijevoz šatora, osobnih stvari sudionika, hrane, vode… Bez njihove potpore ovaj pohod ne bi bilo moguće organizirati i na tome im od srca zahvaljujemo. Svih sljedećih godina interes za sudjelovanje u "Putu Oluje" je rastao i sretni smo što je kroz dosadašnjih 12 pohoda podijeljeno preko 200 značaka Puta Oluje, a imamo i dio sudionika koji ima više od 10 prijeđenih pohoda. Naravno kako nas najviše raduje kada se na pohod prijave djeca koja u pratnji svojih roditelja mnogo nauče o Dinari, a poseban dojam na njih ostave predavanja koja organiziramo u kampu u večernjim satima na temu Domovinskog rata.

image

"Put Oluje" ove godine u svom 13. izdanju

Planinarska udruga Dinaridi

Rezimira Gavrić još jednom kako je cilj ovog jedinstvenog pohoda promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

- Kroz organizaciju pohoda se trudimo da se žrtve rata ne zaborave i da im se zahvalimo što danas slobodno možemo šetati prostranstvima Lijepe Naše. Ujedno, najveća vrijednost ovog pohoda je da su poznanstva, pa i prijateljstva sklopljena na ovom sedmodnevnom pohodu posebna, trajna i neraskidiva. Stoga nam se mogu pridružiti svi, pa barem dio puta s nama proći našom trasom "Put Oluje", ako nisu fizički spremni za cjelokupno sedmodnevno planinarenje – pozvao je u ime Dinarida, Čerćo sve planinare kao i zaljubljenike u prirodu da im se pridruže u ovom pohodu, te 5. kolovoza, u ponedjeljak zajedno dođu do Knina!

image

Sedmodnevno planinarenje kreće iz Voštana

Planinarska udruga Dinaridi
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 19:26