StoryEditorOCM
ZagoraSRCE POD KAMEŠNICOM

Carsko selo Rože: ‘Pitajte naše ljude zašto su utekli živit u Njemačku i znat ćete kako nam je ovde. Bojimo se zime...‘

Piše Mladen Nejašmić
8. rujna 2024. - 14:57
‘Nekada nas je bilo puno više. U naša četiri zaseoka; Varvodići, Roguljići, Živaljići i Pavlinušići, po zadnjem popisu stanovništva danas stalno žive 22 stanovnika, a ja ne znam ima li nas brat bratu nekih deset. Ma i manje...‘Vojko Bašić/Cropix

Ooo, Gospe moja od Zdravlja, budi nam na pomoći, zavapila je carska kruna iz Beča u liku cara Ferdinanda početkom devetnaestog stoljeća kada je austrougarski Vojno-geografski institut obavio prve triangulacijske radove radi određivanja trokutne mreže točaka na zemljinoj površini s precizno određenim horizontalnim i visinskim položajem u jedinstvenom koordinatnom sustavu.  

U Hrvatskoj bilježimo ukupno 77 takvih točaka I. reda i jednu od njih od međunarodnog značaja, dičnoj carevini se prohtjelo radi što boljeg ujedinjavanja kartografskih radova "zabiti" drito u selu Rože pod gordom Kamešnicom. Valjda zato što su se austrijski meštri od tog posla, prije određivanja točaka trigonometrijske mreže poklonili ispred najstarije crkve na tom području, kapele Gospe od Zdravlja izgrađene davne 1750. godine.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 14:58