StoryEditorOCM
Zagorakampus u zagori

Ambiciozan projekt u Zabiokovlju bliži se kraju, ovakvo nešto nemaju ni mnogi gradovi!; ‘Dolaze nam i dica povratnika‘

Piše Mladen nejašmić
21. rujna 2024. - 14:24

Unatoč paklenim vrućinama koje su obilježile dva najvruća ljetna mjeseca, radovi na izgradnji nove školske sportske dvorane u Šestanovcu, u punom su jeku. Radnici natječajem izabranog izvođača tvrtke "Dom Commerce" iz Podstrane užurbano rade na realizaciji, za Šestanovac milenijskog projekta vrijednog gotovo tri milijuna eura.

Zahvaljujući nacionalnom planu oporavka i otpornosti i europskim sredstvima, ovo zabiokovsko mjesto dobiva vrlo značajan objekt društvene infrastrukture, koji će, prema najavama, zaživjeti početkom 2026 godine. Odnosno u roku šesnaest mjeseci od početka radova koji su započeli odmah nakon završetka prošle nastavne godine.

Dugo je to očekivana investicija o kojoj su sanjale generacije šestanovačkih mališana. Da li zbog pomanjkanja sredstava ili političke volje cijela stvar se konstantno odgađala. Godine i godine čekanja i pustih obećanja županijskih čelnika, napokon su donijele očekivane rezultate.

image

Gradilište nove sportske dvorane koja se gradi uz osnovnu školu u Šestanovcu

Vojko Bašić/Cropix

Šestanovac nakon izgradnje nove tvornice mobilnih sušara u gospodarskoj zoni i nedavno otvorenog trgovačkog centra u središtu mjesta, izgradnjom dvorane postaje ne samo žarišna ekonomska točka već se na ovaj vid izgradnje društvene infrastrukture gleda kao na nove perspektive razvoja mjesta, kvalitete života i poboljšanja uvjeta za sve stanovnike tog kraja. Što ga u konačnici čini održivim za ostanak.

Najzadovoljnija je ipak Nada Utrobičić, ravnateljica OŠ Dr. fra Karlo Balić. Pohvalno se očitovala o ovoj vrijednoj investiciji čija realizacija osim za školsku djecu podjednako doprinosi razvoju raznih van školskih aktivnosti kroz razne sadržaje i veće mogućnosti da djeca svoje slobodno vrijeme mogu upotpuniti različitim sportskim programom.

image

Na fotografij: Nada Utrobičić, ravnateljica osnovne škole na gradilištu dvorane

Vojko Bašić/Cropix

-Zadnje dvije godine nam raste broj djece. Upisujemo preko dvadeset prvašića u centralnoj školi plus desetak njih u našoj područnoj školi u Blatu na Cetini. Još jedna dobra stvar je da imamo djece nekih naših povratnika iz inozemstva. Zato ova dvorana u prvom redu će dobro doći za naše osnovce prvenstveno što će im pružiti uvjete za normalan rad predmeta tjelesne i zdravstvene kulture. Da ne govorim da do sada nismo imali kvalitetan adekvatni prostor za njegovo odvijanje, pa smo radili u relativno skučenim uvjetima bez potrebnih sportskih pomagala-naglašava ravnateljica.

Prema projektu nova školska dvorana u Šestanovcu gradi se na parceli postojeće osnovne škole. Građevina se sastoji od glavnog, većeg volumena u kojem je prostor sportske dvorane s igralištem koje zadovoljava potrebe košarke, malog nogometa i odbojke. 

image

Gradilište nove sportske dvorane koja se gradi uz osnovnu školu u Šestanovcu

Vojko Bašić/Cropix

Dvorana ima tri reda fiksnih tribina, na koje je moguće smjestiti 129 gledatelja, te stubište i galeriju na kojoj je smješten dodatni sportski prostor. Ulaz gledatelja predviđen je preko platoa izdignutog iznad razine terena, čime je omogućena realizacija vanjskog gledališta orijentiranog na postojeće vanjsko igralište. Manji volumen orijentiran je prema zgradi škole, te je ostvaren suhi spoj dvije zgrade natkrivenim prolazom. Ulaz učenika i sportaša prema svlačionicama je u razini vanjskog terena. Taj manji volumen ima predvorje sa sanitarijama za vanjske korisnike, dvije svlačionice i kabinet nastavnika s pripadajućim sanitarnim prostorima, hodnikom, spremištem za sprava i druge pomoćne prostore.

Osim za Šestanovac, nova sportska dvorana donijet  će prosperitet cijelom tom području od Ciste Provo preko Zadvarja do Podgrađa i Slimena i zapadno do Blata na Cetini. Prvenstveno za djecu i njihove vanškolske sportske aktivnosti koje će uskoro moći koristiti u novoj dvorani. Brojni sportski klubovi već su iskazali interes da bi treninge za djecu od nogometa i rukometa mogli uskoro obavljati u Šestanovcu, a ne kao do sada u Omišu ili Baškoj Vodi. Što će u prvom redu olakšati roditeljima i njihovom kućnom budžetu.

image

Gradilište nove sportske dvorane koja se gradi uz osnovnu školu u Šestanovcu

Vojko Basic/Cropix

U novoj dvorani predviđena je i gradnja teretane s posebnim ulazom koju će se, navodi ravnateljica Nada Utrobičić, komercijalizirati i ne sumnja u njenu budućnost.

U svakom slučaju velika stvar za Šestanovac i cijeli taj kraj. Rezultat je to dobre suradnje škole, županije Splitsko-dalmatinske i općine Šestanovac čiji načelnik Martin Merčep optimistično gleda na nove perspektive razvoja.

Od posebnog značaja mu je dvorana. Iz razloga što spajanjem prije nekoliko godina izgrađenog dječjeg vrtića i planirane izgradnje nove dodatne predškolske ustanove u bivšem društvenom Domu u centru mjesta i njegovim uklapanjem sa školom i budućom dvoranom u jednu cjelinu, Šestanovac će imati svojevrstan obrazovni kampus u relativno malom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 14:24