StoryEditorOCM
Splitčestitamo

Velimir Braco Ćosić, istinski sinonim za Imotsku krajinu, dobitnik je nagrade za životno djelo u području novinarstva

Piše Jelena Banovac
17. lipnja 2024. - 21:58

U sklopu proslave 81. rođendana Slobodne Dalmacije i u znak priznanja za desetljeća predanog rada i izuzetnog doprinosa, glavna urednica Sandra Lapenda Lemo je Velimiru Braci Ćosiću dodijelila nagradu za životno djelo u području novinarstva.

Braco je istinski sinonim za Imotsku krajinu, a broj ljudi kojima je pomogao pišući o njihovim problemima, uspjesima, nevoljama i posebnostima je nemjerljiv. Sa Slobodnom Dalmacijom surađuje preko 46 godine tijekom kojih je svaku generaciju uredništva dočekala njegova predanost, brzina i preciznost u izvještavanju, osobine koje bi trebale krasiti svakog kvalitetnog dopisnika, naročito onog koji dojavljuje priče sa širokog i živopisnog područja Dalmatinske zagore.

image

Velimir Braco Ćosić

Tom Dubravec/Cropix

Trenuci koje Braco posebno ističe u svojoj karijeri jesu početak i završetak izgradnje tunela Sveti Ilija kroz Biokovo kada je, prema vlastitom priznanju, bio uključen u cijeli proces unatoč kritikama i sumnjičavostima pojedinih sumještana.

Kao jedan od ključnih aspekta svoje karijere naglasio je i borbu protiv žrvnja privatizacije koja je tisućama Imoćana odnijela kruh iz usta, a svojim perom se trudio javnosti donijeti glas o njihovim neizvjesnim sudbinama. Svaki trud biva nagrađen. I zato ovdje nije bilo dvojbe.

image

Velimir Braco Ćosić
 

Tom Dubravec/Cropix

Čak i sad, na pragu osamdesete Braco neumorno širi glas, informacije i priče o svojim Imoćanima, a zbog svega toga je i više nego zaslužio status novinarske legende i ovogodišnju nagradu „Joško Kulušić“ za životno djelo.

image

Velimir Braco Ćosić

Tom Dubravec/Cropix

- Zahvaljujem svima. Hvala vam što ste mislili na nas, novinare iz manjih sredina. Godine su samo broj, necete me se još riješit, zaključio je u svom stilu naš Braco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 08:21