StoryEditorOCM
Splitprve MEDICO akcije

Već se isplatila nova brodica za hitan medicinski prijevoz između Brača i Splita: samo jučer dvoje ljudi je spašeno

Piše Lucija Vujnović
22. studenog 2023. - 11:30

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u utorak da su uspješno izvedene prve MEDICO akcije novom brodicom za hitan medicinski prijevoz s otoka Brača u Split. 

Obje akcije hitnog medicinskog prijevoza (MEDICO) za pacijente sa otoka Brača uspješno su izvršili službenici Lučke ispostave Milna, novom brodicom za hitne medicinske prijevoze.

Akcije su izvršene 21. studenoga, u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka).

Prva akcija pokrenuta je po zaprimljenoj dojavi iz MRCC Rijeka u 11.20 sati, slijedom čega su službenici LI Milna isplovili prema Supetru, gdje su na zahtjev dežurnog liječnika ukrcali pacijenta sa liječničkom pratnjom na HMP brodicu te u 12.30 sati isplovili prema splitskoj gradskoj luci, kamo su pristali u 12.40 sati. Nakon iskrcaja pacijenta su u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Split.

Drugu MEDICO akciju, službenici LI Milna također su uspješno izvršili temeljem liječničkog zahtjeva te u koordinaciji sa MRCC Rijeka, prema pacijentu iz Supetra.

U 16.30 sati pacijent je sa liječničkom pratnjom ukrcan na novu HMP brodicu te je iz Supetra prevezen u Gradsku luku Split, kamo su pristali u 16.45 sati, kada su pacijenta u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Split.

Prethodno današnjim akcijama, službenici lučkih kapetanija i tijekom jučerašnjeg dana izvršili su dvije akcije brodicama za hitan medicinski prijevoz.

Jednu medico akciju, odnosno, prijevoz pacijenta sa otoka Šipana u Dubrovnik izvršili su službenici Lučke kapetanije Dubrovnik, dok su službenici Lučke kapetanije Šibenik u ponedjeljak, u jutarnjim satima izvršili prijevoz pacijenta s Prvić - Šepurina do Šibenika, što je ujedno i prvi prijevoz ovom brodicom, nakon njene primopredaje šibenskoj Kapetaniji, u listopadu ove godine.

Podsjetimo, navedene brodice nabavljene su u okviru projekta koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, a kroz koji je nabavljeno ukupno šest brzih brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 01:11