StoryEditorOCM
SplitMALENA ROKERICA

Upoznajte najvećeg fana Davida Bowieja u Splitu! Marijeta ide u vrtić, a u čast svog idola priredila je cijelu izložbu

Piše Mia Uzinić
28. lipnja 2024. - 21:14

Najveća splitska obožavateljica Davida Bowieja još uvijek ide u vrtić, a kada odraste smo sigurni da će osvojiti cijeli svijet baš kao i njezin glazbeni idol. Pričamo o Marijeti Đorić koja pohađa dječji vrtić "Golubica". U vrtiću je postavljena Marijetina likovna izložba posvećena pjevaču "s drugog planeta". U izradi su joj pomogle odgojiteljice i mentorice Ivana Marijanović i Maja Krstulović.

image

Rokerica Marijeta

Dječji vrtić "Grigor Vitez"

- Ovo je priča o Marijeti i Starmanu iz našeg vrtića. Marijeta je predškolka, skromna i samozatajna, ali jako voli crtati. A tko je Starman? Starmana je Marijeta upoznala u maminom mobitelu. Jako joj se svidio. On je lik iz pjesme velikog Davida Bowieja. Starman, Ziggy, Major Tom, svakako se on voli nazivati. I šašavac je znate. Voli se ludo oblačiti i mijenjati frizure, ide na koncerte i pjeva.

Njegove pjesme zavoljeli su mnogi pa tako i Marijetina mama, a sada i Marijeta. Poželjela je biti kao on. Pomalo šašava i ludo se oblačiti. Družili su se tako Starman i Marijeta kod njene bake, maminih prijatelja, a najaviše u Marijetinoj kući. Mama bi pustila pjesmu, a Marijeta i Starman bi plesali i pjevali.

image

Marijetina izložba

Dječji vrtić "Grigor Vitez"

Poželjela ga je tada pokazati svima. Tako je Starman stigao s Marijetom u vrtić. Rasplesali su se u temperi, kolažu, bojicama i flomasterima, šljokicama i vodenim bojama. Svi smo se veselili Starmanovim kostimima i svi smo ga zavoljeli. Marijeta na jesen odlazi u školu, a Starman se smiješi s velikog panoa u vrtiću, čekajući da ga pronađu i ostala djeca - poručila je odgajateljica Ivana Marijanović. 

image

Marijetina izložba

Dječji vrtić "Grigor Vitez"

Simbolika u pjesmi "Starman" je iznimno jaka jer tekst pjesme govori o tome kako Ziggy Stardust (fiktivni lik kojeg je izmislio David Bowie) putem radija prenosi poruku nade mladima na Zemlji koju mu je poslao vanzemaljac Starman. 

- Davida Bowieja sam upoznala jer je mama preko mobitela slušala njegove pjesme pa se meni baš svidila jedna njegova pjesma "Starman". Onda sam je pjevala svugdje di bi išli. Pa u bake, a najviše ipak kući. Mama bi mi pustila pa bi kući plesala i pjevala. On je bio čovjek koji se ludo oblačio, bio je nekako svoj. I bio je po koncertima, super pjevao i to me baš povezalo s njim.

image

Marijetina izložba

Dječji vrtić "Grigor Vitez"

Osjećala sam se tako da bi se i ja tako oblačila. Zato sam htjela nacrtati te kostime njegove. Osjećam se nekako popularno nakon izložbe i nekako ludo. Kao da sam ja neka popularna pjevačica koja je došla na taj svijet. Bilo mi je kada sam ušla u vrtić i vidila radove i čula se njegova muzika, kao da sam vidila njega.

Dobar, baš dobar osjećaj. A kada sam došla jučer kući, mama je rekla da ima veliko iznenađenje za mene na P... Pogodi teto šta? Mama mi je kupila ploču od Davida Bowieja. To sam oduvijek htjela. Slušali smo jučer i baš nekako opuštajuće. Malo ti pucketa, ali mama kaže da nije to do ploče nego do gramofona - ispričala je Marijeta s osmijehom svojoj odgajateljici. 

Marijetin put započeo je prije tri godine kada su odgojiteljice primijetile posebnost u njenom likovnom izražavanju. Odgojiteljica Ivana ističe da je Marijeta u početku svoju likovnost doživljavala kao nedovoljno dobru. Tada još nije bila svjesna da je posebnost put u likovnu slobodu.

image

Marijetina izložba

Dječji vrtić "Grigor Vitez"

Preokret u oslobađanju kreativne energije donosi njen interes i ljubav koju je uz majku razvila prema pjevaču Davidu Bowieju. Crtajući njegove portrete, istražujući literaturu, slušajući glazbu, Marijeta je ušla u svijet umjetnika. U tom svijetu ne postoje granice, a njen interes za pjevača i likovno stvaralaštvo kulminiralo je ovom izložbom.

Bowie je u razgovoru s William S. Burroughs kazao da uvijek želi doprijeti do mladih kada piše svoje tekstove pa je cijela ova priča dodatno dobila na simbolici. Njegovi mlađi obožavatelji često su mu slali interpretacije njegovih tekstova.

- Mladost je obdarena iskrenom perspektivom koja je gleda u budućnost i koja se dobro uklapala u ono pokušavam učiniti u svojoj glazbi - kazao je tada Bowie, a pjesmom "Starman" želio se obratiti upravo mladoj publici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 21:15