StoryEditorOCM
SplitU IME OCA I SINA...

U Splitu se danas otvara moderni nathodnik. Kvartovski vijećnici bojkotiraju sve: ‘Neće bit ni blagoslova ni župnika...‘

Piše SPLIT SD
6. rujna 2024. - 09:53

Danas se  u Spllitu, na Mejašima, otvara pješački nathodnik iznad Vukovarske ulice, ali vijećnici GK Mejaši poručuju da neće prisustvovati svečanosti. HDZ-ov Toni Piplica, predsjednik GK Mejaši objasnio je razloge njigova bojkota.

" Poštovane susjede i susjedi, stanovnici Gradskog kotara Mejaši,

danas će se otvoriti i u funkciju pustiti pješački nathodnik. Isti je plod zalaganja vijećnika GK Mejaši i nekoliko gradonačelnika stoga mi je zadovoljstvo obznaniti da je ta priča napokon završena. Njime će se podići razina sigurnosti pješaka i školaraca, a protok prometa će se značajno ubrzati. Htio bih se zahvaliti svim bivšim gradonačelnicima i aktualnom gradonačelniku Ivici Puljku kao i bivšim predsjednicima kotara na trudu.

Međutim, pri sastavljanju protokola opet se nije uvažila tradicija blagoslova svećenika iz naše župe svetog Spasa. Navedena tradicija duga je 30 godina, ispoštovali su je svi moji prethodnici i shvaćam ju krajnje ozbiljno. Otkad postoje Mejaši uvijek smo funkcionirali na taj način i zaista mi je nejasno zašto je opet sporan blagoslov svećenika koji traje maksimalno pet minuta, a kojim se šalje poruka poštovanja i uvažavanja običajima kotara koji su proizašli iz važnosti koju blagoslov predstavlja za stanovnike Mejaša.

Komunalne teme za mene su uvijek prioritet jer smatram da se kotar nikada ne bi trebao baviti svjetonazorskim temama. Nažalost, ponovnim onemogućivanjem blagoslova uvučen sam u svjetonazorsku sferu i još jednom moram kristalno jasno demonstrirati svoj stav. Stoga danas vijećnici GK Mejaši neće prisustvovati otvorenju.

Presedan se dogodio pri otvorenju knjižnice na Kili kada je blagoslov župnika zabranjen, a takvu politiku gradonačelnik vodi i dalje pa tako i danas neće biti blagoslova. Prošli put smo reagirali nedolaskom na otvorenje, ovaj put nas također neće biti jer su u Gradu očito ustrajni u nepoštivanju naših vrijednosti i možemo očekivati da će istu praksu primjenjivati i ubuduće. Neovisno o njima, ja ću kao predsjednik uvijek poslati prijedlog da se svećeniku iz naše župe osigura mjesto u protokolu kod otvaranja svih projekata u Gradskom kotaru Mejaši."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 18:28