StoryEditorOCM
SplitMILIJUNSKI PROJEKT

U prenapučenom splitskom kvartu uskoro će niknuti grandiozna javna garaža: ‘Riješit će se i put do škole i vrtića‘

Piše Sandi Vidulić
18. rujna 2024. - 11:27

Izdana je građevinska dozvola za javnu garažu na Sućidru u Perivoju Ane Roje, koja bi trebala imati čak 608 parkirnih mjesta. Garaža će imati 561 mjesto za osobna vozila, 36 mjesta prilagođena osobama smanjene pokretljivosti, sedam mjesta za motocikle, jedno mjesto za dostavna vozila i četiri mjesta opremljena elektro punionicama.

Osim parkirnih kapaciteta ovaj objekt imat će tržnicu, dječja igrališta i sportske terene s gledalištem za 200 osoba. Objekt bi imao četiri etaže, prizemlje i tri kata. Nešto više kazali su nam iz tvrtke "Kap4 d.o.o.", koja je izradila glavni projekt.

- Na sadašnjoj parkirnoj površini sa sjeverne strane nalazi se veliki pokos, iznad kojeg su vrtić i škola. Ova garaža ne rješava samo parkirna mjesta, nego je Grad tražio i rješenje poveznice između platoa gdje je sada cesta i gornjeg platoa gdje su škola i vrtić. Tako da su s istočne i zapadne strane projektirana dva velika stubišta kojima je omogućena komunikacija s vrtićem i sa školom, crkvom i sa svime što je gore. Budući da je sve to strmo i puno stuba, za osobe smanjene pokretljivosti dodan je lift kojim je omogućeno s nivoa prizemlja, odnosno ceste, popeti se na krov. S krova postoji silazna rampa kojom se omogućuje prilaz gornjem dijelu Sućidra - objašnjavaju projektanti.

image

Garaža na Sućidru

Kap4/

Teren na kojem bi se gradio ovaj objekt je prilično neujednačen. Visinska razlika između južnog i sjevernog dijela parcele na zapadu iznosi 10,2 metara, a na istoku 6,60 metara.

- Nije u pitanju samo garaža, nego se ovim rješava cijeli vrh Sućidra da bolje funkcionira, povezuje više razina. Kad djeca idu iz škole da se mogu spustiti niz stepenice sigurno, da ne idu puteljcima i cestama - kažu iz tvrtke "Kap4" i dodaju da su rješavali i druge sadržaje. Tako se u prizemlju nalaze malo reciklažno dvorište i dostava za tržnicu.

O Garaži na Sućidru razmišljalo se i u vrijeme bivše vlasti. Na stranicama "Split parkinga" nalazi se arhitektonski projekt iz 2020. godine, koji potpisuje ista tvrtka. No, građevinska dozvola je Gradu Splitu kao investitoru ovih dana izdana za rješenje koje je ova tvrtka napravila u svibnju ove godine. Projektanti kažu da su napravljene male poboljšice u odnosu na prethodni glavni projekt. Promijenjene su pozicije rampi, a dodan je lift da mogu osobe smanjene pokretljivosti i djeca ići s donje kote na krov, gdje se nalaze javni sadržaji.

image

Nova garaža na Sućidru, za koju je izdana građevinska dozvola

Kap4/

Zapadna strana najvećim dijelom su parkirni prostori, a na istočnoj strani je velika tržnica koja se provlači kroz dvije etaže. Na krovu su planirani javni sadržaji, dva velika igrališta za mali nogomet i košarku, vježbalište i igralište za djecu. Okolo će biti biti postavljena sigurnosna ograda, bit će ograđena igrališta i ograda će biti sa strane garaže.

Na stranicama Grada je objavljeno da je procijenjena vrijednost investicije 13.600.000 € (bez PDV-a). Javna nabava za izvođača radova planirana je do kraja ove godine. Predviđeno trajanje izgradnje je 18 mjeseci.

image

Garaža na Sućidru

Kap4/
image

Planirana garaža s tržnicom i sportskim terenima na Sućidru

Kap4/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 11:28