StoryEditorOCM
SplitSVE U OBITELJI

Tko je tajnovita Kerumova nećakinja koja je potpisala drastično poskupljenje važnih računa? Već se jednom ‘proslavila‘

Piše Gordan Zubčić
2. rujna 2024. - 20:54
Brat i sestra Željko Kerum i Nevenka Bečić dobro su osigurali i brojne ostale članove svoje obiteljiBožidar Vukičević/Cropix

U obitelji Kerum ništa nije slučajno, posebice otkad su prije gotovo četvrt stoljeća uplovili u vode široke politike i još šire javnosti.

Obiteljski i narodni čovjek, kakvim se bivši splitski gradonačelnik Željko voli predstaviti svekolikom općinstvu kojem već dugo, a pogotovo uoči izbora, pokušava prodati već otrcanu šemu, kvalitetno je zbrinuo svoju obitelj. Nerijetko i na grbači radnog naroda, danas odjevenog u odijelo poreznih obveznika.

I baš ga briga ima li taj porezni obveznik više toliko novca da bi sam sebi nakon toliko godina uplaćivanja u mirovinski, zdravstveni i socijalni sustav imao eura za platiti sve skuplji smještaj u domu, javnom ili privatnom svejedno, ako i dočeka to mjesto prije smrti. Jer, za njegovu obitelj i prijatelje će ga biti.

Splićane šokirale nove uplatnice za smještaj u domu: ‘Majka me nazvala sva uznemirena! Pa tko će sad to platiti?!‘

Glavna nadzornica splitskog staračkog doma objasnila pozadinu drastičnog poskupljenja, udarila po Vladi: ‘Ne plaćaju...‘​

Koja je poveznica poduzetnika i bivšeg poteštata s domovima za starije, koji su odnedavno izgubili dodatak "i nemoćne osobe", pitat ćete se? Jedna je, ali vrijedna. Vrijedna potpisa na drastično poskupljenje usluga jedne od takvih socijalnih institucija.

image

Dunja Matković predvodi Upravno vijeće županijske ustanove u čijoj vlasti sudjeluju njezina majka Nevenka Bečić, ujak, tetak...

Vojko Bašić/Cropix

Riječ je o Dunji (Bečić) Matković, predsjednici Upravnog vijeća ustanove za skrb o starijim osobama na splitskom Lovretu, čiji je osnivač i vlasnik Županija splitsko-dalmatinska. Ista ona Županija u čijoj Skupštini kao vijećnica i suradljiva članica koalicijske vlasti predvođene HDZ-om sjedi Dunjina majka Nevenka Bečić, nadaleko poznata kao Kerumova sestra i HGS-ova čelnica Gradskog vijeća pod Marjanom iz doba kada je ključeve Banovine držao njezin brat.

Da sve ostaje u obitelji potvrđuje i druga vijećnička fotelja, ona Petroslava Sapunara, tetka Dunje Matković, supruga druge Kerumove sestre Mare, koji je tijekom ranija dva mandata i vodio regionalni parlament.

Prva među "upraviteljima" Doma "Lovret" ima iskustvo na takvoj dužnosti još iz studentskih dana, prije punih 15 godina, kada ju je splitska vlast na čelu s ujakom i majkom postavila u Upravno vijeće gradske vrtićke ustanove "Cvit Mediterana".

Mediji su tada brujali da je, kao polaznica pete godine studija na Filozofskom fakultetu, u svojem životopisu priloženom uz kandidaturu za Upravno vijeće, u stavci "radno iskustvo" navela da ima "iskustvo za to mjesto, jer - odgaja dvoje vlastite djece".

Uži obiteljski krug u to je doba zatvarala i Dunjina sestra Daliborka Bečić, danas Barbir, koja je kao sposobna diplomirana ekonomistica, ali i članica Glavnog odbora HGS-a, bila imenovana u Nadzorni odbor gradske tvrtke "Čistoća". Treba li spomenuti da su joj ujak i majka tada bili najmoćniji (politički) dvojac u gradu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:54