StoryEditorOCM
SplitSmrdi, užasno smrdi

Tko je odgovoran za smrad u zraku? I za fekalije u moru usred sezone? Pitali smo firme, tužiteljstvo, inspektorat...

Piše Mario Matana, Stipe Šarić
28. rujna 2024. - 19:50

Nije ovakva situacija ni dobra ni zanimljiva. Da se već neko vrijeme na širem splitskom području vjerojatno događaju nekakvi incidenti koji potencijalno mogu ugroziti zdravlje većeg broja ljudi! Jer kako drugačije objasniti ekscese, a nabrojimo ih samo nekoliko: posljednjih dana se iz smjera Sjeverne luke širi nesnosan smrad kojeg većina opisuje kao naftu, iako ima i onih koji govore o jajima što bi sugeriralo ispust sumpora; dok smo još na zraku, prošle godine je također bila sumnja da je u zraku povećana količina otrovnih tvari; zatim serija ispusta fekalija, ako već ne nečeg goreg, u more usred sezone i to na Duilovu, Trsteniku, Stobreču, Prvoj vodi na Marjanu,...

Pokušali smo pronaći odgovorne, odnosno zanimalo nas je jesu li državne službe pronašle krivce za takve krajnje sumnjive i opasne incidente.

Što se tiče ovog smrada nafte posljednjih dana, kontaktirali smo ‘the usual suspects‘, konkretno Inu i tvrtku Luka d.d. koja pod nadležnošću ima područje Sjeverne luke. Jer ostale tvrtke koje posluju na tom području, a mogle bi biti izvor nekakvog onečišćenja, nisu bile posebno poslovno aktivne.

Nisu, međutim, ni ove dvije tvrtke. Iz korporativnih komunikacija Ine kažu kako na ‘Terminalu Solin i Terminalu Vranjičko blato nisu provodili nikakve aktivnosti koje bi mogle rezultirati širenjem neugodnih intenzivnih mirisa‘.

Dapače, kažu i kako redovno, svakodnevno prate stanje opreme te ‘nisu uočene nikakve izvanredne situacije, a uređaji za rekuperaciju para ispravno rade‘.

Sličan odgovor i iz Sjeverne luke.

- Prekrcavamo uvijek iste terete, a prekrcaj bitumena je bio još u kolovozu. Mi, a ni službe koje su nas obišle, ne pronalaze izvor na našem koncesijskom području - još je kraći i koncizniji Filip Rogošić, direktor Luke d.d.

image

Fekalije u moru potencijalni izvor zaraze

Privatni album

Kako je (ipak) riječ o zdravlju ljudi, a kad je riječ i o ispuštanju fekalija u more za vrijeme turističke sezone, radi se o teškim kaznenim djelima protiv opće sigurnosti, ugrožavanju zdravlja velikog broja ljudi, priupitali smo i organe gonjenja što misle o ovim događajima. Jer DORH pa i DIRH bi sigurno mogli nešto napraviti po tom pitanju, angažirati druge službe poput policije...

Uglavnom, iz Državnog odvjetništva, preciznije Općinskog državnog odvjetništva u Splitu potvrdili su nam da rade na ovim slučajevima.

- Općinsko državno odvjetništvo u Splitu povodom neposrednih saznanja o tome da se iz smjera Sjeverne luke širi nesnosan smrad prema Kopilici, Brodarici, Brdima i Vranjicu, naložilo žurno provođenje izvida. Po zaprimanju rezultata izvida odlučit ćemo o daljnjem postupanju - kaže nam glasnogovornica tužiteljstva Marina Pavić.

Što se tiče zagađenja mora, tu je bila malo konkretnija.

image
Duje Klarić/Cropix

- Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nakon saznanja da bi došlo do ispuštanja fekalija u more na području Park šume Marjan, odnosno kupališta Bene i Institut, kao i na području Duilova u lipnju 2023., te na plaži u Stobreču u lipnju 2024., je žurno zatražilo od Državnog inspektorata podatke o poduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama. Po zaprimanju relevantne dokumentacije i izvješća o postupanju Državnog inspektorata, nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.‘

Dakle, reklo bi se u narodu, ‘izija vuk magare‘.

Ipak nije baš tako. Glasnogovornica splitskog općinskog tužiteljstva dodaje da je ‘Državni inspektorat u odnosu na predstavku o onečišćenju mora - Duilovo Split, izdao prekršajni nalog protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog počinjenja prekršaja iz članka 165. Zakona o vodama‘.

Tako je preuzela nakratko i ulogu glasnogovornice DIRH-a. I njima smo poslali upit vezano za potencijalno zagađenje zraka na sjevernim područjima grada, kada stignu odgovori, odmah ćemo ih objaviti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 19:50