StoryEditorOCM
SplitUvodi se red

Tisuću Kaštelana zatražilo je priključak na kanalizaciju: ‘Ako budu puštali fekalije, ukinut ćemo im vodu‘

Piše TANJA GATTIN
31. srpnja 2024. - 16:45
U vodovodne cijevi nekoliko stambenih zgrada u Kaštel Lukšiću ušle su podzemne vode onečišćene fekalijama, kada je jedan njihov susjed bušotinu spojio na javni vodoopskrbni sustavJakov Prkic/Cropix

Kaštelani su dobili obavijest da se moraju priključiti na kanalizacijsku i vodovodnu mrežu. U 2024. godini tisuće kućanstava na tom području do sada nisu imale ili još uvijek nemaju te uvjete. Posljedica toga je što neodgovorni pojedinci nerijetko, kako bi uštedjeli na cisterni za pražnjenje septičke jame, svoje fekalne vode ispuštaju u potok ili u more.

Šteta koja zbog toga nastaje je puno strašnija od toga da Kaštela "vonjaju" ili što se mladi i stari ponekad kupaju u moru "začinjenom" susjedovim izmetom. Dokaz o mogućim strašnim posljedicama je nedavni slučaj trovanja stanara nekoliko stambenih zgrada u Kaštel Lukšiću, u čije su vodovodne cijevi ušle podzemne vode onečišćene fekalijama kada je jedan njihov susjed bušotinu spojio na javni vodoopskrbni sustav.

No, nemanje priključka na kanalizaciju i vodu iz javne mreže u 21. stoljeću nije problem samo znatnog dijela Kaštela, već i Trogira, Čiova, kao i dijelova Podstrane, čak i Splita - drugoga najvećega grada u Hrvatskoj.

Realizacijom aglomeracijskih projekata koji su upravo u tijeku, čija priprema traje gotovo desetljeće i čija se vrijednost broji u milijunima eura, kanalizacija je sada prošla kroz velik dio Kaštela.

Ivica Perić, tehnički direktor "Vodovoda i kanalizacije" (ViK), objašnjava da se poziv za spajanje na javnu mrežu odnosi na područje Kaštela uglavnom ispod magistrale - Ceste Ivana Pavla II., do mora, ali i za dijelove Trogira i Čiovo, gdje su aglomeracijski projekti dovršeni. Nakon toga paketa slijedi tzv. paket B, koji obuhvaća područje Kaštela iznad magistrale, dijelove Čiova, Slatine, Seget, Okrug...

- Po projektu, cijevi za odvodnju ušle su 20-ak centimetara u dvorišta obiteljskih kuća i drugih objekata - kaže nam Ivica Perić i napominje da njihovi vlasnici imaju godinu dana da se priključe na javni sustav. Ako to ipak ne učine, slijede im kazne koje u javnoj tvrtki još ne žele isticati iz jednog razloga:

- Ljudima koji su sada dobili mogućnost spojiti se na javni sustav troškovi takvog spajanja manji su od troškova pražnjenja septičke jame, zbog čega smatramo da zbog toga neće biti problema, iako uvijek postoje iznimke.

image

Panorama Kaštela

Duje Klarić/Cropix

Do sada imaju oko 1000 zahtjeva za priključenje s područja Kaštela, kaže nam tehnički direktor ViK-a.

Zbog iznimno velikog broja zahtjeva, na spajanje treba čekati da se dođe na red, a da bi se to izbjeglo, ViK daje mogućnost vlasnicima objekata da se sami spoje jer se "u biti i radi o spoju na njihovoj parceli". U tom slučaju treba znati sljedeće:

- Vlasnici za to moraju predati dokumentaciju - dokaz da je objekt legaliziran, odnosno da imaju građevinsku dozvolu, potvrdu glavnog projekta ili da je izgrađen prije 1968. godine. Također moraju dokazati da su oni vlasnici tog objekta i predati kopiju katastarskog plana koju mogu skinuti s interneta. 

- Prilikom sklapanja ugovora o priključenju odlučuju se da će osim iskopa sami kupiti dogovoreni cijevni materijal i priključno okno te se mogu sami spojiti. Ali prije zatrpavanja moraju nas pozvati da obavimo pregled jesu li radovi dobro izvedeni - ima li negativnih padova, naglih lomova... Oni koji se sami spoje ViK-u plaćaju 95 eura za tehničku pripremu i nadzor, koji obuhvaća rad tehničara, poslovođe i voditelja, kao i rad geodeta, sukladno našem normativu za izvedbu kanalizacijskog priključka - kaže nam Perić.

Ostali građani, kaže naš sugovornik, priključivanje plaćaju ovisno o stvarnom trošku - koliko je potrebno metara cijevi, lukova...

- Kod aglomeracijskih priključaka na vodoopskrbu ne naplaćuju se vodomjer, kao ni priključno okno jer su oni već financirani kroz projekt - napominje Perić.

Ipak, određeni dijelovi Kaštela ispod magistrale, kao i Trogira, te ostalih jedinica lokalne samouprava neće se moći priključiti jer nisu obuhvaćeni projektom. Razlog je jednostavan - ti objekti izrađeni su nakon projekta, odnosno nakon njegove prijave za EU financiranje. No za njih će se pronaći drugi izvor financiranja. 

ViK također upozorava građane na obvezu odspajanja oborinske odvodnje s krovova kuća, okućnica, parkirnih mjesta... s kanalizacijskog sustava, jer takav mješoviti priključak više nije prihvatljiv.  

Također, napravljen je sustav odvodnje razdjelnog tipa koji ne trpi oborinske vode, već je predviđen samo za sanitarne otpadne vode.

- Posljedice neodgovorna puštanja oborinskih voda u kanalizacijski sustav odvodnje kod neodgovornih pojedinaca mogu biti prelijevanje sustava u more za vrijeme svake, čak i manje kiše, ili još gore - plavljene donjih etaža kuća. Zbog toga će vodno redarstvo nakon izvida na terenu, a protiv onih građana koji se ogluše na spomenutu obvezu, biti prisiljeno posegnuti za krajnjom mjerom, a to je raskid ugovor o priključenju, što bi značilo ukidanje priključka vode - poručili su iz ViK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 09:53