StoryEditorOCM
Splitsvaka čast

Sveučilište u Splitu se plasiralo na prvo mjesto u Hrvatskoj na prestižnoj ljestvici! Rektor Ljutić: ‘Ovo nadahnjuje‘

Piše S.Ša.
25. lipnja 2024. - 11:00

Sveučilište u Splitu treću godinu za redom rangirano je u svih 17 ciljeva održivog razvoja na ljestvici Times Higher Education (THE) Impact Rankings. THE University Impact Rankings glavni je globalni sustav rangiranja koji sveobuhvatno ocjenjuje sveučilišta u pogledu njihove predanosti 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) Ujedinjenih naroda. Rangiranje se temelji na sveučilišnom podučavanju, istraživanju, dosegu i upravljanju.

Zbog svog društvenog, ekonomskog i ekološkog utjecaja, na ovoj prestižnoj godišnjoj ljestvici Sveučilište u Splitu je u ukupnom poretku zauzelo prvo mjesto u Hrvatskoj, te se na međunarodnoj razini nalazi u kategoriji 201-300, natječući se s gotovo 2000 institucija visokog obrazovanja iz 125 zemalja. Ovakav rezultat predstavlja značajan pomak u odnosu na rezultate Sveučilišta na ljestvici THE Impact iz 2022. i 2023. godine.

Kao i na ukupnom svjetskom poretku, Sveučilište je ostvarilo pomak u 16 od 17 ciljeva, a osobito je prepoznato u sljedećim SDG kategorijama:

62. mjesto od 987 institucija u cilju 7: Pristupačna i čista energija

31. mjesto od 1149 institucija u cilju 8: Dostojanstven rad i gospodarski rast

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić osvrnuo se na ove rezultate na svečanoj sjednici Senata povodom obilježavanja 50 godina Sveučilišta, istaknuvši ponos na izniman uspjeh i čestitke svima u sveučilišnoj zajednici na postignuću.

image

Dragan Ljutić

Tom Dubravec/Cropix

- Pružanje pozitivnog i smislenog utjecaja na zajednicu u središtu je svega što radimo na našem Sveučilištu. Ovakav rezultat nadahnjuje nas i motivira da nastavimo poboljšavati uvjete za naše studente i sve zaposlenike te da budemo snaga za promjenu u okruženju. To je dokaz predanosti našeg osoblja, studenata i istraživača koji godinama marljivo rade kako bi napravili pozitivan pomak - rekao je rektor Ljutić.

Sveučilište kroz svoje strateške aktivnosti, nastavu, istraživanje i međunarodna partnerstva pokazuje usklađenost s UN-ovim ciljevima održivog razvoja 2030 (SDGs). Oni podupiru strateško usmjerenje, institucionalne vrijednosti i organizacijsku kulturu Sveučilišta i predstavljaju snagu u kreiranju akcijskih planova, politika i pojedinačnih aktivnosti.

- Napredak na THE Impact ljestvici poticaj je da još više usmjerimo podučavanje, istraživanje i aktivnosti Sveučilišta i sastavnica prema održivosti. Pokazujemo na ovaj način da sudjelujemo u lokalnim i globalnim aktivnostima i potičemo kreiranje praktičnih i održivih rješenja, da razvijamo nove generacije mladih profesionalaca i znanstvenika i doprinosimo promjenama u društvu i gospodarstvu- zaključio je rektor.

Neki od indikatora koji se vrednuju u THE Impact rangiranju prikazani su u Izvješću o ciljevima održivog razvoja. Kroz više od 300 aktivnosti opisan je doprinos Sveučilišta ostvarenju ciljeva održivog razvoja. Kako bi se ove aktivnosti sustavno i pravovremeno pratile i evidentirale, imenovana su povjerenstva za praćenje aktivnosti. Čini ih ukupno 65 članova sa svih sastavnica Sveučilišta, uključujući znanstvenike, administrativno osoblje i studente. Osnovne zadaće povjerenstava su praćenje aktivnosti i postignuća Sveučilišta u Splitu i njegovih sastavnica, promocija aktivnosti koje doprinose pojedinom cilju te izrada pojedinačnih izvješća o provedenim aktivnostima.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 11:01