StoryEditorOCM
Splitvozači su nemoćni

Šta je ovo došlo?! Pogledajte što splitski srednjoškolci izvode na stražnjim sjedalima autobusa i nitko im ništa ne može

Piše A. P.
17. rujna 2024. - 22:48

S početkom nove školske godine u autobuse su se u većem broju vratili učenici koji idu u škole. Točno se znaju udarne ure: ujutro oko 7, zatim oko 13 sati, kad se jedna smjena vraća iz škole, a druga tek ide, te navečer oko 20 sati, kad završi poslijepodnevna smjena. Nažalost, s početkom ove školske godine građani koji se redovito voze "Prometovim" autobusima primijetili su posljednjih nekoliko dana da učenici puše tijekom vožnje, a najčešće to bude u stražnjem dijelu autobusa. 

– Požalila sam se vozaču zbog pušenja, ali što on tu uopće može. Putnici su prisiljeni uživati u miomirisima koje ni oni "ludi" turisti nisu uspjeli ostaviti – požalila nam se Splićanka koja autobusom ide na posao.

Građani koji su se požalili nisu nam definirali je li riječ o klasičnim ili električnim cigaretama, ali koje god da bile, jedno je jasno – pušenje nije dopušteno u autobusima. 

image
Čitatelj

Hrvoje Mlikota, glasnogovornik "Prometa", kazao nam je da su i oni zaprimili nekoliko prijava o tom problemu.

– Nažalost, samo su nam neki autobusi pokriveni videonadzorom. Kad na videosnimkama uočimo da netko od putnika puši, obično s takvim ponašanjem idu i ostali oblici vandalizma, poput šaranja ili trganja stolica, te onda o svemu obavještavamo nadležne policijske postaje, koje, naravno, dobiju snimke. U posljednjih godinu dana podnijeli smo 10-ak prijava protiv nepoznatih počinitelja zbog vandalizma. No, budući da smo u sklopu projekta "E-ticketing – faza 2" predvidjeli videonadzor za sve autobuse, uskoro bismo mogli doskočiti ovom problemu – kazao nam je Mlikota. 

Istaknuo je kako je riječ o širem sociološkom problemu koji zahtijeva i širu društvenu akciju, jer vandalizam i neodgovorno ponašanje u javnom prijevozu odražavaju manjak svijesti o zajedničkim vrijednostima i javnom dobru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 22:49