StoryEditorOCM
Splitspasila je majka

Splićanka pukom srećom izbjegla krađu, lopovi su bili jako uvjerljivi: ‘Čekala sam paket, a onda me nazvao poštar...‘

Piše N. L.
27. rujna 2024. - 13:21

Puka sreća spriječila je jučer mladu Splićanku da postane žrtva prijevare koja je zadnjih dana opasno uzela maha.

Splitska studentica (podaci poznati redakciji) očekivala je paket koji je naručila preko stranice snipes.hr, a trebala ga je platiti pouzećem. 

– Dan ranije nazvao me dostavljač DPD-a koji mi je rekao kako mi ipak paket neće moći biti isporučen preko paketomata jer je prevelik, već na kućnu adresu. Dala sam mu adresu i računala da je stvar riješena. Međutim, jučer ni njega ni paketa. Zvala sam ga, slala mu poruke, ali ništa – navodi naša sugovornica.

Nakon toga je dobila SMS poruku u kojoj stoji kako je njezina pošiljka na čekanju jer joj nedostaje kućni broj na adresi. Kliknula je na poveznicu u poruci koja je odvela na stranicu koja je izgledala identično kao ona od Hrvatske pošte. Od nje se tražilo da unese svoje osobne podatke, ali i broj kartice, odnosno da plati iznos svoje narudžbe.

image
Screenshot 

S obzirom na to da u tom trenutku nije imala dovoljno novca, nazvala je majku da joj plati iznos i poslala SMS koji je dobila. Srećom, majka je (i sama žrtva slične jedne slične prijevare) skužila da je stvar sumnjiva. Za početak, na linku se vidi da ne vodi na domenu HP-a, a uostalom paket je očekivala od DPD-a...

S istim problemom požalilo nam se još par sugrađana proteklih dana, a zanimljivo je da su svi redom zaista čekali paket i da u porukama koje su dobili ne bi vidjeli ništa čudno ni sumnjivo, jer se sve poklapa, čime je prijevaru zaista teško uočiti, toliko je uvjerljiva. Neki od njih čak sumnjaju da se informacije o pošiljkama na neki način presreću ili "cure" iz dostavnih službi ili Hrvatske pošte, što je, ako je istina, zaista zabrinjavajuća činjenica.

image

Paketomat Hrvatske pošte

Maja Rilović Koprivec

O ovom vidu prijevare upozorila je i Hrvatska pošta na svojoj internetskoj stranici. Navode kako se putem SMS poruka širi lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Priložili su i screenshot fotografije jedne takve lažne poruke koja kola među korisnicima.

– Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka.

image
HP

Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja.

image

Primjer lažne poruke

HP

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice – navode u Hrvatskoj pošti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 13:29