StoryEditorOCM
SplitUPORNO APELIRAJU

Splićani na rubu grada očajnički upozoravaju na opasnost: ‘Učenici koriste opasnu liticu kao prečac, želimo autobus!‘

Piše P. K.
15. rujna 2024. - 10:32

Iz Mjesnog odbora Kamen na svojim su Facebook stranicama svim školarcima zaželjeli sretan prvi dan škole i što bolji uspjeh u radu, a s ciljem zaštite sigurnosti učenika upozorili su i na nekoliko nedostataka tog dijela grada. Među njima je i zemljana provalija pokraj škole, ali i potreba za školskim autobusom.

Smatraju da je polaznicima tamošnje osnovne škole autobus prijeko potreban jer su ulice mahom loše, uske, nogostup ne postoji i reljef je brdovit. Dolazak i odlazak iz škole njima je svakodnevni izazov. 

- Nepostojanje nogostupa, uske ulice, loše prometnice i brdovit reljef (škola je na 7 metara nadmorske visine, a pojedini dijelovi Kamena na 70 metara nadmorske visine) svakodnevni su izazov djeci na putu do škole i na povratku doma. Neki od učenika udaljeni su i više od 2 kilometra od škole do koje pješače po svim vremenskim uvjetima u minimalnim, da ne kažemo nikakvim sigurnosnim uvjetima - kažu.

Stoga predlažu da se uvede školski mini bus ili kombi koji bi učenike glavnom cestom prevozio od škole do krajnje točke na Kamenu, ali i da se učenicima omogući besplatno korištenje autobusne linije 26 na relaciji Kamen - Split - Kamen.

image

‘Prometova‘ autobusna linija broj 26

Vladimir Dugandžić/Cropix

- Predlažemo da se uvede školski mini bus/kombi koji bi glavnom cestom prevozio učenike od škole do krajnje točke na Kamenu - križanja ulica Hrvatskih vitezova, Put studenca, Put Bonacinke, Put Gušćera i Ulice hrvatskih dragovoljaca, gdje bi ujedno bilo i okretište, odnosno da se svim školarcima omogući besplatno korištenje autobusne linije broj 26 Kamen - Split - Kamen i to od stanica na Šinama do krajnje stanice na Kamenu - dodaju.

Osim već navedenog, smatraju da bi sigurnosti djece u prometu sigurno pridonijela izgradnja nogostupa na dijelovima gdje je to moguće, ali i sanacija postojećih kolnika koji su u lošem stanju.

Što se tiče zemljane litice na sjevernoj strani Osnovne škole Kamen - Šine, visine otprilike 20 metara, za koju postoji bojazan od odrona, kažu da je hitno treba ograditi. Učenici s Kamena, navode, koriste je kao kraći put do škole.

- Opasnu zemljanu liticu koja se nalazi sa sjeverne strane škole, visine od 20-ak metara, za koju postoji bojazan od odronjavanja, a koja je i u sigurnosnoj procjeni označena kao opasna, učenici s Kamena koriste kao kraći put do škole, što je ogromna opasnost za njihovu sigurnost.

S obzirom na to da se radi o privatnom zemljištu, predlažemo da se u dogovoru s vlasnicima ispitaju mogućnosti privremenog ograđivanja kako bi se spriječio prolazak djece, a samim time i značajno povećala njihova sigurnost - kažu iz MO Kamen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 10:33