"Baka, baka, bakalar, to je lipa stvar", pjevao je Đani Maršan davne 1974. godine na Splitskom festivalu. I u pravu je, bakalar jest divna stvar, ali i svake godine sve skuplja i skuplja stvar. Ovaj vikend počinje nam advent, a zadnja nedjelja adventa pada prigodno na Badnjak, kad se u Dalmaciji tradicionalno jedu bakalar i fritule. Provjerili smo pošto se prodaje, kako bi svi stigli uštedjeti za blagdanski ručak.
U Intersparu se sušeni bakalar prodaje za 39,79 eura po kilu, obični bakalar 42,99 eura, a vakuumirani 52,99 eura, dakle prodaje se po cijeni "suvog zlata".
U Tommyju je u ponudi samo sušeni bakalar za 41,49 eura za kilogram, u Pjaci je kilo 56 eura, dok je kilogram atlantskog bakalara nevjerojatnih 62 eura!
"Žene se vraćaju s Pazara s boršan punin bakalara", pjevao je Maršan, no s obzirom na cijene, čini se da će, umjesto punih borši, blagdanski stol biti poluprazan. "Kuntenat je barba Duje, isće bakalar na uje..." A kako i ne bi bio kuntenat za tu cijenu!
Možda nam je najbolje da Badnjak odradimo po slavonski pa serviramo pastrvu i ostalu riječnu ribu, jer za bakalar će se bome trebati pošteno isprsiti.
U Gradu Splitu trebat će odvojiti dobar dio proračuna ako planiraju ponovno podijeliti 5000 porcija bakalara. Građanima savjetujemo da što prije stanu u red.