StoryEditorOCM
SplitNA PADINAMA PERUNA

Slikar Zvonimir Mihanović napravio veliki zaokret, doznajemo što će (g)raditi na 20.000 kvadrata s pogledom - na Split!

Piše Sandra Barčot
1. srpnja 2024. - 20:16

Amerikanci odavno obožavaju i cijene slike, a uskoro će i nove rukotvorine našeg proslavljenog akademskog slikara Zvonimira Mihanovića.

Svjetski poznat i priznat umjetnik, odlučio je urediti veliku nekretninu na padinama brda Perun, u Gornjoj Podstrani.

- Idem stopama mojih djedova i roditelja, sadim maslinik - otkriva nam novi i to poslovni poduhvat Mihanović, rođen u Donjem Sitnom, koji oduvijek cijeni i čuva tradiciju svojih Poljica, gdje svakako spada i sadnja maslina, branje i prerada ulja.

Kupio je i okrupnio parcelu na južnoj padini brda od 20 tisuća četvornih metara gdje će svoje mjesto pod suncem pronaći 500 stabala maslina. A upravo je u tijeku čišćenje i ravnanje zemljišta, bageri su u punom pogonu, jer se teren prilagođava za sadnju mladica.

- Na jesen počinjemo sa sadnjom, a kada će masline na rod ovisi naravno o veličini stabla koje ćemo zasaditi – unosi i dozu humora u ovaj projekt čovjek koji obožava svoja Poljica, ali i Komižu gdje je redovit i kao sudionik međunarodnog nadmetanja u ribolovu na velike trofeje, na tune, kojeg je među prvima kao vrstu ribolova i počeo prakticirati u Jadranskom moru, pa dodaje:

- I ribu treba začiniti dobrim uljem, zar ne?

A vrhunsko maslinovo ulje i to ekstra djevičansko itekako cijene Amerikanci, čijem će tržištu, sutra, biti i namijenjeni plodovi iz ovog maslinika.

- Usadit ćemo znači 500 stabala autohtonih vrsta maslina, od šoltanke, oblice, drobnice. Ove sorte garantiraju kvalitetu, top maslinovo ulje, a mi ćemo se potruditi i samom preradom osigurati vrhunsko ulje, po svim uzusima struke – rezimira Mihanović, zadovoljan novim pothvatom u svojoj bogatoj karijeri.

I umjetničkoj, ali i poduzetničkoj. Pa tek da podsjetimo - netom mu je dodijeljen i počasni doktorat Sveučilišta u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 20:17