StoryEditorOCM
Splitna bubnju

Prodaje se zgrada bivšeg građevinskog diva u Splitu i pretvara u hostel?! Iza svega stoji poznata poduzetnička obitelj

Piše Jadranka Matić
7. lipnja 2024. - 19:33

Jedina preostala vrijedna imovina posrnulog građevinskog diva "Konstruktor inženjeringa" našla se na bubnju.

Rješenje o prodaji dijela zgrade u Svačićevoj ulici u Splitu u kojoj je bilo sjedište poduzeća nad kojim je 2017. godine otvoren stečaj, donijela je u petak, 7. lipnja ove godine sutkinja Trgovačkog suda u Splitu Ana Golub Gruić, a na prijedlog tvrtke "Central Square" vlasnik koje je Matko Mijić, jedan od braće Mijić široj javnosti najpoznatijih po solinskom prodajnom centru "Građa".

image
Duje Klarić/Cropix

Matko Mijić se u stečajni postupak nad "Konstruktor inženjeringom" uključio u lipnju prošle godine kad mu je OTP banka (nekadašnja HVB Splitska banka) ustupila tražbinu – cesiju temeljenu na založnom pravu na nekretninama u Svačićevoj ulici. OTP banka upisala je hipoteku na drugi kat zgrade koji ima dvije etaže površine 365 i 265 kvadrata, te na jednu od dvije etaže na trećem katu također površine 365 kvadrata.

Hipoteka je upisana radi osiguranja novčane tražbine, kredita koje je banka dodijelila građevinskoj tvrtki 2004., 2010. i 2011. godine. U kunama ukupne vrijednosti 202.500.000 kuna (preračunato 26,8 milijuna eura), te 2,7 milijuna u eurima. Radilo se dakle o kreditima ukupne vrijednosti gotovo 30 milijuna eura.

U rješenju o prodaji se navodi da potraživanje Banke utvrđeno u ovom stečajnom postupku, preneseno na tvrtku solinskog poduzetnika iznosi 167.360.846 kuna (22,2 milijuna eura).

image
Duje Klarić/Cropix

Očekuje se da će početna cijena etaža u zgradi na atraktivnoj lokaciji u centru Splita, iznositi 3.605 eura po kvadratu, odnosno za ukupnu neto korisnu površinu od 982 kvadrata u iznosu 3.621.000 eura, bez PDV-a i poreza na promet nekretninama, kako je napomenuo u svom elaboratu Ivan Mijanović, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina, u svibnju ove godine. Nekretnine, koje se sastoje uglavnom od ureda i nusprostorija, prodavat će se u stečajnom postupku uz odgovarajuću primjenu pravila ovršnog postupka, preko Financijske agencije (FINA-e) elektroničkom javnom dražbom.

image
Duje Klarić/Cropix

Razlučni vjerovnik, u ovom slučaju Mijićev "Central Square" ima prednost samo u činjenici da ne mora uplaćivati gotovinu nego će u slučaju da izlicitira najvišu cijenu, kupovninu "prebiti" svojim potraživanjem. Dogodi li se, međutim, da viši iznos ponudi neki drugi kupac, nekretnina će pripasti njemu dok će Mijić potraživanje naplatiti iz kupovnine. Barem dijelom, može se pretpostaviti, s obzirom na odnos početne cijene i visine potraživanja.

Kad se govori o kupcima, treba svakako istaknuti da zgrada u Svačićevoj, sagrađena 1933. i adaptirana 2000. godine, ima svojstvo kulturnog dobra. Rješenje o tome donijelo je nadležno ministarstvo krajem 2012. godine imajući u vidu da su ove nekretnine u "zoni B" te da se na njih odnosi djelomična zaštita povijesnih struktura, kako se navodi u obrazloženju.

U ovome je trenutku realno pretpostaviti da država, Splitsko-dalmatinska županija te Grad Split neće pokazati zanimanje za dio zgrade koji se prodaje, koja je u cijelosti gledana specifična po više osnova.

image
Duje Klarić/Cropix

Navest ćemo primjer druge etaže na trećem katu, koja se u zemljišniku još uvijek vodi kao društveno vlasništvo. Zadnji pokušaj "Konstruktor inženjeringa" da se uknjiži na tu etažu, neslužbeno doznajemo, Zemljišnoknjižni odjel splitskog Općinskog suda je odbio. Da se ne govori o tome da zgrada još nije etažirana, a bit će tek nakon uknjižbe.

Što Matko Mijić namjerava s etažama koje će eventualno kupiti može se pretpostaviti iz podatka da je "Central Square" dioničko društvo s ograničenom odgovornošću za turizam. Moguće, dakle, da će ih makar za početak preurediti u hostel. To mu omogućava i zona namjene poslovno-stambena (M2) u kojoj se po splitskom GUP-u, nalazi objekt, a dopušta urede, trgovine, ugostiteljsko-turističku djelatnost poput hotela, cafe-barova, restorana, pansiona i slično.

image
Duje Klarić/Cropix

U svakom slučaju, bio bi to još jedan njegov izlet u turističku djelatnost, nakon neuspjeha u pokušaju kupovine splitske turističke perjanice hotela "Bellevue". Zajedno s bratom Josipom (preko zajedničke tvrtke "Tu doma") sudjelovao je tada u javnoj dražbi no kupila ga je tvrtka "Retoi" Alexa Birkenstocka, poznatog proizvođača natikača.

Braća Mijić i dalje su suvlasnici nekoliko tvrtki, među ostalima, one "Građa" Solin za trgovinu na veliko i malo, no od veljače ove godine Matko, prema podacima iz Sudskog registra, više nije osnivač ni član društva "Građa prodajni centri sa sjedištem u Solinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 19:34