StoryEditorOCM
SplitNE NASJEDAJTE

Prevarant glumio načelnika krim-policije i tražio očitovanja od građana, iz splitske policije kažu: ‘Ne odgovarajte mu‘

Piše split sd
18. rujna 2024. - 10:50

Proteklih dana na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja dostavljene su lažne poruke naziva Obavijest o pozivu policije u kojima se nepoznata osoba se predstavlja kao načelnik odjela kriminalističke policije obavještava građane da su  izvršene pretrage računalnih sustava, da su presreli komunikaciju, te je počinjen prekršaj i da se poduzimaju radnje, a od primatelja traži da uputi odgovor i opravdanje.

Obavještavamo građane kako se radi o tzv. „phishing“ kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, javljaju iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

- U svakom slučaju, ako ste zaprimili elektroničku poruku koju niste očekivali te vam je pošiljatelj nepoznat, a sadržaj poruke sumnjiv, obavezno provjerite vjerodostojnost poruke koristeći drugi komunikacijski kanal. Ne otvarajte sumnjive privitke i ne odgovarate na neočekivane poruke - apeliraju iz PU SD.

„Phishing“ (engl. fishing - pecanje) je pojam kojeg je u današnje vrijeme većina građana imala prilike negdje čuti i vjerojatno da je da mnogi znaju što on znači, no ipak postoji jaz između poznavanja značenja toga pojma i prepoznavanja situacije koja se odnosi upravo na tu radnju. Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka. Cyber kriminalci koriste phishing kao predradnju za počinjenje kaznenog djela, a to je u pravilu krađa novca i krađa identiteta.

Više o ovom obliku računalne prijevare, sli i ostalim oblicima, možete saznati na SafetyNet-Bitka za sigurnost 2.0

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 11:12