StoryEditorOCM
Splitdi po ovom zvizdanu?

Pred Splićane konačno izlaze investitori kontroverznog milijunskog projekta: ‘Spadamo u najveće europske poduzetnike‘

Piše Sandi Vidulić
12. srpnja 2023. - 12:30

Toplotni val kojeg su meterolozi nazvali "Lucifer"  poklopio se s promocijom projekta "Small Mall". Slučajno svakako nije što je promocija razdijeljena u dvije prezentacije. Prva je zakazana danas (srijeda) dok još traje radno vrijeme ili u vrijeme ručka u 15,30 sati u prostorijama kotara Manuš-Lučac, čiji su stanari pokazali najveći otpor gradnji ovog velikog poslovno garažnog kompleksa.

Druga prezentacija je zakazana isti dan u 18 sati u Hotelu Park, a ona će biti za gradske vijećnike, kojima će se obratiti investitori i arhitekti. Ostaje vidjeti hoće li će tamo biti "paklena" atmosfera, obzirom na sve tenzije koje su se pojavile oko ovog projekta.

Od strane investitora najavljeni su predsjednik uprave "Breitenader Immobilien Parking grupe" Johan Breiteneder, te odgovorne osobe za Hrvatsku Alen i Ibrica Zulfikarpašić, kao i predstavnici studija 3LHD po čijem projektu je zatražena izmjena i dopuna lokacijske dozvole.

No, mogu li investitori garantirati da će projekt biti izveden bez štete po okolinu ili tvrtka koja je njegov nositelj nema dovoljno sredstava da obešteti okolne stanare ako investicija pođe po zlu kako se boje stanari?

image

Građani su prosvjedovali...

Joško Ponoš/Cropix

Zahtjev za izmjenu i dopunu lokacijske dozvole podnijela je tvrtka Small mall d.o.o. koju je početkom 2022. preuzeo austrijski vlasnik nakon završenog predstečajnog postupka. Iz godišnjeg financijskog izvješća objavljenog na Sudskom registru vidi se da je tvrtka Small Mall d.o.o. imala u 2022. godini gubitak od 1.129.750 kuna. Podsjetimo, pisali smo kako je u 2021. godini njihov gubitak bio čak 62 milijuna kuna.

Preneseni gubitak je još veći, u 2021. ušli su s prenesenim gubitkom od 197 milijuna kuna, a budući da su rezerve iznosile 67 milijuna, na kraju 2022. godine preneseni gubitak je iznosio 131 mil. kn /17.401.588, 29 EUR.

Kratkoročne obveze prema poduzetnicima unutar grupe su 31. prosinca 2022. iznosile 226 milijuna kuna /30.112.466,92 EUR.

Tvrtka ima rezervirana sredstva od milijun EUR za sudske sporove s pet vjerovnika.

S obzirom na navedeno, je li tvrtka Small Mall d.o.o. o u stanju realizirati zahtjevan projekt vrijedan 40 milijuna eura? Ovo pitanje su postavili i vlasnici okolnih nekretnina u nedavnom priopćenju.

No, to nije sve. U izvještaju za 2021. izvršen je ispravak vrijednosti investicija u tijeku, na način da je iznos imovine u pripremi smanjen s 29 milijuna EUR (218.464.059 kuna) na manje od 10 milijuna EUR (70 mil. kuna).

Prokurist tvrtke Small Mall d.o.o. Ibrica Zulfikarpašić zatražio je nedavno od Gradskog vijeća da im se dopuste radovi preko sezone radi iskopa građevinske jame pri čemu je naveo da je projekt "Small Mall"sa poslovnim uredima, hotelom i garažom od 540 mjesta vrijedan 40 milijuna eura.

Nismo to pitali

Ako je projekt s garažama, hotelom i trgovačkom sadržajima vrijedan 40 milijuna EUR, zašto je onda u godišnjem financijskom izvješću tvrtke "Small Mall d.o.o." za 2022. vrijednost materijalne imovine u pripremi (što se odnosi na namjeravane investicije) iskazana sa 70 mil. kuna, a vrijednost zemljišta 5,9 mil. kuna, što je ukupno oko 10 milijuna EUR? Zašto je uopće trostruko smanjena vrijednost investicije u pripremi?

I, dakako, obzirom na sve navedeno, je li tvrtka Small Mall d.o.o.o u stanju realizirati zahtjevan projekt vrijedan 40 milijuna EUR?

Ova pitanja poslali smo Ibrici Zulfikarpašiću, a odgovore smo dobili nakon tjedan dana, tek pošto smo ponovili pitanja.

- Naš projekt Small Mall se razvija očekivanim tempom i u skladu sa svim pravilima i zakonima. Breiteneder Immobilien Parking AG je obiteljska grupa trgovačkih društava koja postoji i uspješno posluje od 1976. godine. Jedan smo od najvećih investitora, vlasnika i operatera garaža i parkirališta u ovom dijelu Europe te u ovom trenutku upravljamo sa gotovo 87.000 parkirnih mjesta. - ističe Zulfikarpašić.

- Nemamo financijskih izazova, ni kao grupa ni kao pojedinačne tvrtke što je lako provjerljivo i javno dostupno. Ovaj i svaki drugi projekt koji razvijamo prihode može ostvarivati tek nakon što bude završen. Vjerujemo da ćemo naš projekt Small Mall realizirati u očekivanom roku i na zadovoljstvo i korist građana Splita, Grada Splita i naše tvrtke. - naglašava predstavnik tvrtke investitora.

Ukratko, Zulfikarpašič se nije konkretno očitovao o stvarima koje smo ga pitali, već je kao argument da će projekt biti realiziran iznio snagu korporacije koja stoji iza njega.

Zanimljivo je inače da su Austrijanci otkupili ogromna vjerovnička potraživanja i založna prava od Fortenove koja nitko drugi ovdje nije htio. Naime, Fortenova je upisala 300 milijuna kuna založnih prava, a to je prevelik kolač za naše igrače. Ne znamo koliko su Austrijanci njima platili, no onih 30 milijuna eura duga koje tvrtka "Small Mall d.o.o." ima prema povezanim grupama odnosi se na Austrijance koji su neuobičajeno puno uložili da bi ušli u ovaj projekt.

Domaći investitori povukli ručnu?

Ne znamo što oni u tome vide, ali ni približan interes nisu pokazali ovdašnji investitori koji zarađuju od prodaje stanova tako da oni koji su zainteresirani kupe stanove i kreditiraju projekt.

Čak je bivša tvrtka "Centar Brač" kojoj je nasljednica tvrtka Small Mall d.o.o. pokušala dio smještajnih jedinica pretvoriti u stanove, ali im to urbanisti nisu dopustili.

No, kako bilo, početkom srpnja Općinski sud u Splitu je riješio da se očevidi koji su se trebali održati radi osiguranja dokaza prije početka ozbiljnijih zemljanih radova neće održati dok Sud ne donese odluku o prigovoru kojeg su podnijeli okolni stanari da investitor nema aktivnu legitimaciju. Susjedi osporavaju da je "Centar Brač" prenio pravo građenja na "Small Mall d.o.o.", kao i da ova tvrtka ima pravo građenja na svim česticama, i da ima uvjete konzervatora.

Također, tvrtka Small Mall d.o.o. je prije dva i pol mjeseca podnijela zahtjev za izmjenu i dopunu lokacijske dozvole, ali još nisu ušli niti u fazu da je njihova dokumentacija ocijenjena urednom. To smo provjerili kod pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo Tea Vojkovića.

- Predmet je u statusu "pregleda urednosti zahtjeva".Urednost, tj. kompletnost dokumentacije te usklađenost s prostorno-planskim odredbama, još nije utvrđena. - odgovorio nam je Vojković.

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:15