StoryEditorOCM
SplitUdri muški

Poznati splitski kuhar sa psom došao u popularnu trgovinu, zaštitar ga prenerazio: ‘Zvat ću sina da te prebije!‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
2. rujna 2024. - 07:31

Evo kako se ponašaju neki zaštitari, evo nam primjera iz popularnog trgovačkog centra na sjeveru grada u kojem je jedan Splićanin, inače poznati splitski kuhar (podaci poznati redakciji), doživio uvrede, guranje, te na kraju fizičko izbacivanje iz trgovine. Sve se to dogodilo pred očima njegove petogodišnje kćerke, koja je zbog šokantnog incidenta dobila napad paničnog straha praćen žestokim plačem. Razlog sukobu je bio psić, težine tri kilograma kojeg je Splićanin držao u ruci prilikom ulaza u trgovinu. Isprovociralo je to zaštitara koji mu je prišao s leđa i odmah startao s uvredama.

- Taman sam krenuo prema policama kada odjednom osjetim da me netko rukama uhvatio za nadlakticu i počeo me gurati uz lavinu krike, skrike. Čujem ga kako govori ‘šta to izvodiš, šta izvodiš pitam te, odmah izlazi vani, je li me čuješ, gubi se vani jer ću te ja izbacit, letit ćeš, gubi se odavde‘. Okrenem se vidim securityja, starosti do 70-ak godina, iskolačenih očiju. Počeo mi se unositi u lice, vikati, a paralelno na meni držeći ruke, gurajući me, pokušavao me silom odvući u pravcu izlaza. Ništa mi nije bilo jasno, nisam shvaćao šta se dogodilo, šta sam krivo napravio, u čemu je problem. Pogledam kćer, pet joj je godina, vidim da se ukočila od straha. Brzo je uhvatim za ruku, mala je već bila u šoku – ispričao nam je naš sugrađanin.

 

Za koji se sekund pribrao upitavši zaštitara može li mu mirno, normalnim tonom objasniti u čemu je problem. Shvatio je da ga je isprovocirao pas kojeg je u rukama unio u trgovinu. Pokušao mu se, veli, ispričati. Rekao mu je kako nije znao da se u ovaj centar kućni ljubimac ne smije unositi, naveo mu je da nažalost nije vidio znak zabrane. Uzalud, njegove su riječi samo dolile ulje na vatru. Zaštitar je, kaže, otišao korak dalje, počeo je prijetiti fizičkim sukobom...

Nakazo od čovjeka

- Počeo me još jače naguravati, hvatati još čvršće za ruke, za rukave majice, a onda su krenule i teške uvrede. Govorio je ‘šta me gledaš majmune jedan, jesi gluv, koji ti je k...c, izlazi više da te ja ne izbacim, je li to hoćeš. Idemo dole u garažu pa ćemo to riješit muški, hoćeš tako?! Imam ja i sina znaš, sad ću ga pozvat da dođe, da te namlati, dobro prebije, glavu će ti odvrnit. Pogledaj se na što sličiš nakazo jedna, nakazo‘. Uvrede su se samo nizale. Čujte, jak sam čovik, mlad, snažan, ali nisam od onih koji napadaju. Ali nisam ni moga virovat da mi se to događa. Posebno zato šta on nije prestajao, vuče, gura, baca se rukama po meni, vriđa, govori mi da sam nakaza od čovika, dovodi me u tešku neugodu. Otrgnuo sam mu ruku, uhvatio malu i otišao do pulta centra, i djelatnici objasnio situaciju. Hitno sam tražio da dođe voditelj, poslovođa, manager, pa da riješimo to kako treba, ljudski, normalno, civilizirano...- priča nam.

Isprika šefa

Ubrzo je stigla i nadležna osoba koja mu se odmah, kaže, stala duboko ispričavati zbog neugodne situacije. Pokušala mu je objasniti koliko im je neprijatno što je došlo do incidenta. Naš ju je sugrađanin upitao kako je moguće da jedan takav popularni trgovački centar može koristiti usluge toliko neljubaznih, nekvalificiranih osoba, nepripremljenih za posao kojeg obavljaju. Upitao ju je za naziv agencije za koju navedeni zaštitar radi, tražio je da mu pojasne ima li uopće licencu, zapitao je jesu li ga provjerili?

- Odgovorila mi je da sve znaju, da sam u pravu, ali i kako su nemoćni jer im fali ljudi, fali radnika. I da moraju uzeti što im se nudi. Pa jesam ja za to kriv? Mogu biti kriv jedino u slučaju da sam unio psa unutra, a nisam smio. Ako sam to i uradio priznajem odmah krivnju, nisam vidio znak zabrane. No bez obzira na to nisam zaslužio takav izljev bijesa, takvo ponašanje. Mogao me upozoriti pristojno, fino, mirno, objasniti mi problem. Odmah bi izašao vani, nema problema. Ali ovakav pristup je nedopustiv. Zašto sam vam se javio? Da objavite moju priču, možda to potakne i druge kupce da kažu šta doživljavaju. Ovo je sramota – ispričao nam je naš sugrađanin.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 15:31