StoryEditorOCM
Splitdramatična noć

Poznati mještanin Gornjeg Sitnog otkriva tko je zaslužan da požar nije krenuo prema Splitu: ‘Odradili su lavovski posao‘

Piše Stipe Šarić
28. kolovoza 2024. - 15:17

Dramatična noć je bila i za stanovnike Gornjeg Sitnog, čije su se kuće od vatrene stihije branile nadljudskim snagama. Zna to njabolje Pave Gruica, poznati kroničar ovog podmosorskog mjesta.

- Stanje je sinoć bilo užasno, izgorio je čitav zapadni dio naselja Sitno Gornje i požar je došao skroz do kuća, ali one su srećom i velikom hrabrošću vatrogasaca obranjene.

image
Paun Paunović/Cropix

Cijelu noć je trajala velika borba s požarom kojeg su vatrogasci i mještani okružili i na koncu ugasili. Tako da je trenutno situacija dobra i sve se polagano vraća u normalu. Sve pohvale svim vatrogascima ali posebna pripadnicima DVD-ova Dugi Rat i Klis.

image
Mario Todorić/Cropix

Oni su uz lovce grupe Gornje Sitno odradili lavovski posao i zaustavili vatru da ne krene prema Splitu prije zaseoka Lolići, dok su mještani čitavu noć pomagali ostalim vatrogascima da vatra ne uđe u samo naselje Sitno Gornje. Svi su čitavu noć davali svoj maksimum- govori nam.

Naglašava kako bi Split kao mediteranski grad morao imati prsten obrane, morao bi imati protupožarne puteve o kojima se netko brine i tako je onda lako prekinuti požar.

image

Cesta koja od Donjeg Sitnog ide prema Gornjem Sitnu

Nikola Vilić/Cropix

No, protupožarne puteve koji se nalaze na ovom području nitko ne održava već desetak godina i u potpunosti su zapušteni što usporava rad na terenu. Mjesni odbor se godinama trudi popravljati te puteve, kao i neke ulice privesti svrsi, ali ima malo sluha od mjerodavnih - zaključuje Pave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 09:32