StoryEditorOCM
Splitrace for the cure

Sve ove žene suočile su se s rakom, ali kažu: ‘Dobro sam!‘ A za splitsku profu koja ga je preboljela trči 130 učenika

Piše split sd
27. rujna 2024. - 10:40
Poruka „Dobro sam“ koju je izgovorilo više od 30 žena oboljelih od karcinoma dojke podijelila je u svom video clipu Ivana KrceŽupanijska Liga Za Borbu Protiv Raka

Iz Županijske lige za borbu protiv raka poslali su nam emotivni video koju su snimile onkološke pacijentice s porukom Dobro sam, a kao najavu za "Race for the cure", koja će se održati u Splitu 6. listopada u 11 sati na Rivi.

Poruka „Dobro sam“ koju je izgovorilo više od 30 žena oboljelih od karcinoma dojke podijelila je u svom video clipu Ivana Krce. Autorica videa, koja je i sama preboljela rak dojke, profesorica je Elektrotehničke škole Split i jedna od survivorica koja s ponosom može reći Dobro sam.

- Nažalost poznajem puno žena koje su dobile dijagnozu karcinoma. S nekima se grleno smijem, s nekima sam plakala kao malo dijete. Neke su me držale za ruku kad me bilo strah, neke su šalama tjerale moje demone. Divim se njihovoj snazi i hrabrosti. Ponekad sve bitno stane u ove dvije riječi. Dobro sam. Dobro smo - istaknula je u svojoj objavi prof. Krce okupivši svoj tim od, za sada, 130 učenika Elektrotehničke škole koji će u nedjelju 6. listopada trčati ili šetati splitskom Rivom za svoju profesoricu i sve žene oboljele i izliječene od raka dojke.

Glumice Ecija Ojdanić, Nives Ivanković i Ana Gruica Uglešić, džudašica i zlatna olimpijka Barbara Matić, pisac i kolumnist Bruno Šimleša, redatelj Ivan Leo Lemo, pjevači Luka Nižetić, Zorica Kondža, Izabela Martinović, Marko Pecotić Peco i Silvia, HRT-ovi voditelji Mirta Šurjak i Šime Kovačević, voditeljica i spisateljica Josipa Pavičić, dizajnerica Monika Sablić, influenserica Sonja Dvornik, fitness trenerica Renata Lovrinčević Buljan… ovo su, za sada, samo neki od poznatih Hrvatica i Hrvata koji će ove godine kroz svoje timove, kao ambasadorice i ambasadori, podržati utrku „Race for the Cure“, najveću europsku humanitarnu utrku za zdravlje žena.

„Svakim korakom podržavamo jedni druge“ – moto je ovogodišnje utrke koja se trči diljem Europe s plemenitim ciljem – pomoći u borbi protiv raka dojke kroz prikupljanje sredstava te podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda.

Prijave još traju

Prijave za utrku od pet kilometara ili šetnju od dva kilometra još uvijek traju te se sudjelovati može pojedinačno, kao dio nekog od timova, a možete i sami osnovati svoj vlastiti tim. Broj sudionika i sudionica te timova raste svakodnevno, a kako je riječ o nacionalnoj utrci, u Split dolaze brojni klubovi i udruge od Dubrovnika do Varaždina. Primjerice samo udruge „Sve za nju“ i Sveta Margareta“ trenutno imaju prijavljeno već više od stotinu sudionika.

Uz brojne institucije, udruge i  tvrtke, koje su do sada prijavile svoje sudjelovanje, kao što je primjerice Gradska knjižnica Marka Marulića gdje sudjeluje preko 50 zaposlenika, ono što ove godine posebno raduje je i veliki interes školaraca svih uzrasta za utrku. Tako će u utrci uz osnovnoškolce iz Splita, sudjelovati i više od 50 profesora, učenika i učenica iz osnovne škole u Trilju te isto toliko učenika iz splitske IV. gimnazije „Marko Marulić“, a posebno se izdvaja i 7c Osnovne škole Split 3, gdje se cijeli razred prijavio za utrku. 

Dišpetože

Trčeći ili hodajući, uživo ili virtualno, važno je uključiti se u utrku kojom se slavi život, ali i odaje počast svim onima koji su nažalost izgubili bitku protiv raka. Ili kako poručuju redovne sudionice ove utrke okupljene u tim pod nazivom „Dišpetože“: "Napraviš svoj mali svemir, ubaciš sve ljude koje voliš i ništa ti više ne treba. Samo nek‘ traje… "

Kao i prijašnjih godina, domaćin hrvatske „Race for the Cure“ utrke je Županijska liga protiv raka - Split, jedna od prvih u Hrvatskoj koja djeluje s ciljem zaštite zdravlja i smanjenja pojavnosti i smrtnosti bolesti raka.

Utrka u kojoj je svatko pobjednik započet će 6. listopada u 11 sati na splitskoj Rivi, a sredstva prikupljena tijekom ovogodišnje utrke bit će utrošena na preglede mobilnim mamografom te kupnju uređaja koji sprječava ispadanje kose prilikom primanja kemoterapije.

Kliknite na ovaj link  i podržite sve one koje se bore ili su se uspješno izborile u ovoj velikoj životnoj bitci.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 11:12