StoryEditorOCM
Splitspas za stanare

Pogledajte kako zaštitari uvode red u Splitu: ‘Obriši zid kojeg si zapišao, ako treba i svojom košuljom...‘ Imamo videa

Piše Petra Klarić
5. lipnja 2024. - 20:45

Zaštitari su tek počeli patrolirati Splitom, a već se vide rezultati njihova rada. U Facebook grupi "Get Getanima" nižu se pozitivne reakcije stanara, ali i videozapisi na kojima se vidi da zaštitari uspješno rade svoj posao. Navodno je to rezultiralo i kaznama za kršenje javnog reda i mira.

- Poznato nam je da su s radom počeli, toliko dugo očekivani, redari i zaštitari pa bi me zanimali vaši prvi dojmovi. Vidjeli ste ih, ja još uvijek ne?! Zanima me gdje su sve viđeni i u kojim ulicama.

Primjećujem da nam se na ulice vratila stara praksa bezbrižnog hodanja s bocama i čašama alkohola te i ispijanja istog u zoni gdje je zakonom zabranjeno. Molim one koji su već vidjeli zaštitare i redare u šetnji ili akciji da napišu gdje i kad, tek toliko da znamo kuda se kreću i koliko ih je - upitao je anonimni član grupe.

Drugi članovi grupe ipak su ih uočili i za njihov rad imaju samo riječi hvale. Jedna od njih je i Blanša Čolak, koja je objavila videozapis dva mladića koji su vršili nuždu u Cosmijevoj, ali čini se da su sinoć zbog zaštitara za to zaradili i kaznu.

image

Blanša Čolak na svom balkonu

Vojko Bašić/Cropix

Naime, zaštitari su, uočivši turista kako mokri, upozorili ga i obavijestili kako će biti kažnjen. Jedan zaštitar mu je rekao da "obriše zid kojeg je zapišao, ako treba i svojom košuljom".

Nakon bahatog ophođenja i ignoriranja, zaštitari su pozvali policiju. I taman kad je turist završio ‘svoj posao‘, mislio da se izvukao i krenuo dalje, u sljedećoj ulici ga je dočekala policija i kaznila.

- Dragi moji ljudi, supatnici..Objavljujem ovaj video da pohvalim naše zaštitare.. Zbog intervencije oko kluba 305, na 5 minuta su napustili ulicu.. To je bilo dovoljno da kantuni postanu opet wc.. Na žalost dotičnog ‘perača‘, jedan zaštitar ga je na povratku uočija...Nakon rasprave i drskog ponašanja i tvrdnje da nema šta ko njega kažnjavat za ništa, zaštitar je pozva policiju i ‘vesela družina‘ će bit propisno kažnjena!!

Momcima kapa do poda na obavljanju posla, a policiji i komunalcima apel da uvedu bespogovorno praksu naplaćivanja globi...Da zakon nije mrtvo slovo na papiru i da se goste nauči kulturi kad ih već doma nije odgojilo!!! Eto toliko od mene!! - napisala je gospođa Blanša, koja se već duže vrijeme snimanjem videa bori protiv galame u staroj gradskoj jezgri.

Video zaštitara na djelu objavila je i Gordana Kulušić, još jedna stanovnica gradske jezgre. Ovaj put zaštitari su u obavljanju nužde pred njenim prozorom spriječili dvije djevojke. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 11:02