StoryEditorOCM
Splitkbc SPLIT TRAŽI ŠEFA

Ovih troje splitskih liječnika su izgledni kandidati za nasljednika Julija Meštrovića. Doznajemo i tko najbolje kotira

Piše Sandra Barčot
12. lipnja 2024. - 12:22
Potencijalni nasljednici Julija Meštrovića: Čaljkušić, Marasović Krstulović i PetričevićCropix/Slobodna Dalmacija

Nakon (ne)očekivane ostavke prof. dr. Julija Meštrovića na dužnost funkcije ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Split, već se po bolničkim hodnicima kalkulira s imenom njegova nasljednika odnosno nasljednice.

Naime, kao neslužbeni doznajemo, najizglednija u cijeloj priči za preuzimanje ove zahtjevne uloge je dama!

Riječ je o prof. dr. Danieli Marasović Krstulović, aktualnoj predstojnici Klinike za unutarnje bolesti i bliskoj suradnici ravnatelja Julija Meštrovića.

Mnogi sada upravo omiljenu i stručnu liječnicu i vide kao nasljednicu prvog čovjeka bolnice, a koju šira javnost ipak ponajprije poznaje kao suprugu bivšeg splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare (HDZ) i aktualnog saborskog zastupnika.

Prva na kladionicama

Sada je njezino ime prvo na "internim kladionicama" za preuzimanje fotelje čelnika najvažnije i najveće zdravstvene ustanove koja nema sjedište u metropoli, kojoj gravitira pola milijuna stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, ali i okolnih županija, poglavito Dubrovačko-neretvanske, kao i prekograničnih pacijenata, iz Bosne i Hercegovine.

image

Dr. Daniela Marasović Krstulović
 

Vojko Bašić/Cropix

Prema kuloarima, prof. dr. Marasović Krstulović ima najviše šansi za preuzeti čelne dužnosti, ali među HDZ-ovcima, koji kao predstavnici stranke koja u rukama ima državnu vlast, a država je KBC-ov osnivač, ujedno i odlučuju o ovim funkcijama, spominju se još dva imena.

Jedan je već bio aktivan u prozivanju prof. dr. Meštrovića i iznošenju kritika na njegov rad, a radi se o doc. dr. Mati Petričeviću, aktualnom predsjedniku Upravnog vijeća bolnice, tijela koje je "kontrolor" ravnateljeva posla.

image

Dr. Mate Petričević

Paun Paunović/Cropix

Dr. Petričević je predstojnik KBC_ova Zavoda za kardiokirurgiju, a inače je "dijete" splitske bolnice gdje je odradio stažiranje, pa je otišao na specijalizaciju u Zagreb i stjecanje iskustva kao kardiolog u Australiju, a onda se na velika vrata vratio u Split.

Uz stručnost, odmah je bila uočljiva i njegova ambicija za rukovodećim mjestom, gdje ga mnogi i vide, budući da je izuzetno blizak ministru zdravstva Viliju Berošu, još jednom HDZ-ovcu u ovoj priči.

Treće ime koje je u kalkulacijama je ono prof. dr. Krešimira Čaljkušića, specijalista neurologije, ali i potpredsjednika splitskog HDZ-a. Iako je predstojnik bolničkog Zavoda za neurologiju, trenutno on najslabije stoji na "kladionicama".

image

Dr. Krešimir Čaljkušić

Joško Ponoš/Cropix

Ujedno treba napomenuti, kako se uz ravnatelja bira i jedan njegov zamjenik, te novi saziv Upravnog vijeća koje čini pet članova – tri koje postavlja Vlada, odnosno vladajuća politička opcija u državi, te po jedan predstavnik sindikata odnosno djelatnika i KBC-ova Stručnog vijeća.

Tko će biti izabran, znat će se vrlo brzo, jer je sve u rukama HDZ-a, te je za očekivati kako će se promptno i dogovoriti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 13:00