StoryEditorOCM
Splitsve je bilo drukčije

Ovako su ljeta na najpoznatijoj splitskoj plaži izgledala prije 100 godina; kabine s ogledalima, akrobacije...

Piše Mia Uzinić
13. kolovoza 2024. - 17:18

Naišli smo na fotografiju u Facebook grupi "Split kroz povijest" koja prikazuje kako su ljeta u Splitu izgledala prije 100 godina. Na splitskim Bačvicama kupači su uživali u ljetnim radostima, a vizura popularnog kupališta nekada je izgledala potpuno drugačije. 

- U špici ljeta evo jedne prigodne fotografije s Bačvica gdje kupači grade piramidu. Energična atmosfera akrobata s kupališta vjerojatno datira u vremenskom rasponu između 1922. do 1924. godine. Restoran "Bijeli orao" još nije stradao u požaru, a vidi se i mala kućica prijema kupača - stoji u opisu objave. 

image

Akrobati na Bačvicama

Facebook/Split Kroz Povijest

Puni naziv restorana koji se spominje je "K bijelom orlu", a izgorio je u požaru u noći 27. ožujka 1925. godine. Kako je tada izgledalo poznato kupalište opisao je Frane Baras. Baras navodi da je kupalište Košćina u uvali Bačvice raznijela orkanska oluja 1915. u jeku Prvoga svjetskog rata.

Austrijske vojne vlasti improvizirale su od spašene drvenarije desetak kabina i kućicu za čuvara na samoj obali. Poslije rata građu je otkupila splitska općina i dopunila je novim dijelovima. Prvo Općinsko kupalište s trideset kabina otvoreno je 18. svibnja 1919. godine.

image

Uvala i kupalište Bačvice oko 1923. godine, pogled sa istočne strane

Dragutin Carlo Stühler

Idućih deset godina Općina o svom trošku dograđuje i dotjeruje kupalište. Duboko u more bili su istureni mostovi, platoi i skakaonice, a podignuta je i nova ulazna zgrada. Uvode se usluge poput brijačnice, buffeta, trgovina za unajmljivanje kostima. Ugradilo se više tuševa, a svaka je kabina bila opremljena ogledalom i vješalicom. Kupalište je 1928. raspolagalo s više od stotinu kabina.

Na sredini uvale, iza reda kabina, bila je kuća obitelji Kaliterna, koja je poslije Prvog svjetskog rata iznajmljena Sarajevskoj pivovari koja tu 1920. otvorila restoran "K bijelom orlu". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 07:40