StoryEditorOCM
SplitAJME, AJME

Nije za sve kriv Karoglan, nego divljaci među Splićanima! Komunalna redarka je postala detektivka dok se ovim bavila...

Piše Mario Matana, Nikolina Lulić
3. rujna 2024. - 18:09

Stvarno treba reći kako za stanje prilične prljavosti, dakle za "šporkoću" Splita, nije uvijek i za sve kriva "Čistoća", njen direktor i gradonačelnik. Treba to i naglasiti, jer u jednom respektabilnom broju slučajeva za nečist grad krivi smo mi sami, građani koji stanujemo u Splitu.

Evo najnovijih primjera s terena.

Na Splitu 3 su škovace – jogi, dijelovi starog namještaja, koja zaostala vreća šuta, pokoja kesa otpada vulgaris,... - ‘odložene‘ u prolazu Dobriline prema uličnom prilazu ima tome prilično mjeseci.

Tada, kad su naši sugrađani renovirali stan, još je trajala izgradnja garaža u Dobrilinoj pa je na početku stepenica bila žičana armatura koja je priječila naše uvijek radoznale ljude da pristupe gradilištu. I OK, prošao je poneki mjesec, štramac je stajao tako bačen na ostatak prikupljenog otpada, nitko nije rekao ni riječ, svima je bila jasna dekomodacija u koju je upao ‘investitor‘...

image

Hrpu otpada stanari ‘ladno ostavili mjesecima na javnoj površini u Dobrilinoj na Splitu 3

Privatni album

Ali u međuvremenu je garaža puštena u rad, prošlo je od tada još poneki mjesec, najmanje 60-ak dana. A hrpa smeća, potencijalni izvor zaraze, pantagana, čega sve ne, još uvijek je nepomičan kao kakva loše koncipirana umjetnička instalacija u prolazu između dva ulaza, naslonjena na zid Dobriline 9.

Gotovo za ne povjerovati, cijelu situaciju je ispratila i komunalna redarka Grada Splita! Sve pohvale angažiranoj ženi, shvatila je cijelu problematiku pa i bahatost pojedinaca i krenula komunalna redarka u pravu policijsku istragu!

Raspitivala se po ulici pa kod predstavnika stanara tih nekoliko portuna, dobila neke informacije, no još joj nedostaje sasvim malo... Sasvim malo da izvanredni angažman radnika i kamiona "Čistoće" koji će sve pokupiti, i njihov račun ispostavi prema likovima koji su renovirali stan i bez pardona ostavili hrpu otpada na javnoj površini.

Drugi slučaj koji spominjemo odnosi se na iskrcavanje glomaznog otpada pod okriljem noći u Ulici Dinka Šumunovića na Trsteniku. Čitatelj koji nam je dojavio ovu sramotu kaže kako otpada kod kontejnera nije bilo preko dana u nedjelju, a osvanuo je svima na izvol‘te ranom zorom u ponedjeljak ujutro.

Dotični građanin imao je vrlo jednostavnu opciju - nazvati "Čistoću", prijaviti da će na toj i toj lokaciji iznijeti veću količinu glomaznog otpada, oni mu kažu kad da ga ostavi pred kontejnere (obično to bude dan uoči dolaska) i sve super. I besplatno k tome jednom u godinu dana. Imao je i drugu opciju - pogledati na web stranicu "Čistoće" kad je po rasporedu odvoz glomaznog otpada iz njegovog kvarta, pa opet zovnuti "Čistoću" i prijaviti tu lokaciju. Mogao je, eto, ali, nije. Odlučio se na najdebilniji potez vođen beskrajnim nehajem i lijenošću - iskrcati sve na javnu površinu, a ostali nek se misle tko je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 05:20