StoryEditorOCM
SplitPREDOBRO

Na Mosoru se okupila mladost iz cijele Hrvatske. Pogledajte veselu ekipu kako uživa i uči u Zvjezdanom selu

Piše Split SD
18. kolovoza 2024. - 21:36

U večernjim satima ove nedjelje je u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom s radom započeo još jedan Radioamaterski kamp za mlade, pod nazivom "Zvjezdano selo Mosor 2024." To je 16. takva manifestacija koja se održava u mosorskoj zvjezdarnici, a kojoj su organizatori Hrvatski radioamaterski savez i udruga Zvjezdano selo Mosor.

image
Privatni Album/

Na otvorenju kampa, polaznicima su se s nekoliko prigodnih riječi obratili Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor, Rolando Milin, predsjednik Hrvatskog radioamaterskog saveza i voditelj ovog kampa, te mentori koji će voditi radionice. Milin je potom i otvorio kamp.

Kamp ove godine okuplja 20 učenika osnovnih i srednjih škola iz Čitluka, Mostara, Ludbrega, Zagreba, Nove Gradiške, Zadra, Knina, Šibenika i Splita. Osim Milina, o njima će se brinuti i podučavati ih iskusni mentori Branko Martinčić i Natalija Kapović, kao i mladi instruktori Slobodan Popović i Luka Štrbac. Učesnici će biti podijeljeni u dvije skupine: u skupini A će biti početnici, polaznici tečaja za P razred, dok će u brojnijoj skupini B biti oni iskusniji, koji će sudjelovati u tečaju telegrafije i radionici osnova elektronike. Pored toga, za trajanja kampa će u zvjezdarnici biti aktivna i postaja 9A0HRS, kojom će se služiti i njegovi mladi polaznici.

image
Privatni Album/

U večernjim satima će za sudionike kampa biti upriličena i uobičajena predavanja iz astronomije, te – ako to vremenski uvjeti dopuste – astronomska promatranja nebeskih objekata. Za taj astronomski dio programa će biti zadužen astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez. Kao i uvijek dosad, u organizaciji kampa sudjeluje i tajnik Udruge Tomislav Nikolić. Kamp će biti zaključen sljedeće nedjelje, 25. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 20:44