StoryEditorOCM
SplitVANDALI U AKCIJI

Na Dan antifašističke borbe išaran spomenik partizanima na Plokitama, nabrzinu je očišćen, oglasili se iz kvarta...

Piše VIJESTI SD
22. lipnja 2024. - 13:29

Spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama oštećen je još jednom, baš na Dan antifašističke borbe. 

Natpis na kamenoj ploči ‘Poneseni snom o slobodi s ovog su mjesta 11. kolovoza 1941. krenuli u borbu partizani Prvog splitskog odreda. Rodoljubivi Split nikada ih neće zaboraviti‘ išaran je crnim sprejem. 

Ovo dakle nije prvi put da su se vandali okomili na spomenik čija je ploča već bila išarana, čak i razbijena.

Dosad je Grad Split promptno reagirao, a tako je bilo i ovoga puta.

Spomenik su vrlo brzo očistili komunalci, a na ovaj nemili događaj osvrnuli su se iz Građanske inicijative Naprid Plokite, naprid Siromašna. 

- Na to divljaštvo, vandalizam i neciviliziranost ne treba trošiti riječi. Svaki put Grad Split žurno reagira čišćenjem spomenika, a u prošlosti i zamjenom oštećene ploče na njemu. Nažalost, gnjusni postupci poput sinoćnjeg će se vjerojatno ponoviti za dva mjeseca, uoči godišnjice strijeljanja pripadnika Prvog splitskog odreda. To je prošle godine izostalo, ali se ipak nažalost dogodilo koji mjesec kasnije, nakon prebrojavanja murala Naša Oluja ne prestaje s likom vojnika NDH. 

Napominjemo da svake godine Gradonačelnik i pojedini saborski zastupnici, te predstavnici polažu vijence i cvijeće, te pale svijeće kod spomenika u Vinkovačkoj, koji se nalazi na prostoru Sportsko-rekreacijskog parka Prvi splitski odred. 

Ne želimo ulaziti u ideologijske rasprave, samo želimo poručiti, kako onima koji šaraju po spomeniku, tako i onima koji ih u tome podržavaju, a šutnja znači i odobravanje, da državne praznike treba poštivati, slagali se s njima ili ne, smatra li se antifašistima ili podržavali fašizam i nacizam. 

Na kraju im možemo još poručiti da slobodno prekosutra navijaju za Italiju, umjesto za Hrvatsku, jer je 11. kolovoza 1941. Split bio u sastavu Kraljevine Italije, a oni bi očito željeli da je tako i ostalo. Od Grada Splita očekujemo konačno sprječavanje i onemogućavanje šaranja po spomeniku u Vinkovačkoj ulici‘, poručuju - poručili su. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 13:50