StoryEditorOCM
Splitdržava je neumoljiva

Može li bizarnije? Sud kaznio beskućnika drakonskom novčanom kaznom: ‘Bez cilja luta po Splitu, noću spava po parkovima‘

Piše T. Ga.
30. svibnja 2024. - 07:32

Slučaj kao stvoren za rubriku "Vjerovali ili ne" – splitski sud kaznio je beskućnika s nevjerojatnih 1100 eura jer, dalo bi se zaključiti, taj beskućnik jako voli Split. 

Muškarca iz Mošćenice, naime, policija je 11. veljače ove godine, u 2.35, zatekla na javnom mjestu, konkretno u Marmontovoj ulici ispred broja 5, te mu je izmjereno čak 4,48 promila alkohola u krvi.

– Zatečen je u odavanju skitnji na području Splita tako da bez osiguranih sredstava za život, bez određenog cilja i bez stalnog mjesta boravka i prebivališta vrijeme provodi lutanjem po centru Splita, a noću spava u napuštenim prostorima, podrumima zgrada i u parkovima – obrazložio je Općinski prekršajni sud. Za to je dobio kaznu od 100 eura.

image
Paun Paunović/Cropix

Zbog toga što se za vrijeme zaštitne mjere iz veljače 2024. o udaljenju s područja Splita, bez opravdanog razloga vratio u Split, odnosno što nije napustio ovo područje, kažnjen je s još 1000 eura.

– Tko se ne udalji ili se bez opravdanog razloga vrati na područje s kojeg je udaljen, kaznit će se s kaznom od 200 do 1000 eura ili s 30 dana zatvora – citirao je sud zakonsku odredbu.

Tako je beskućnik kojemu se očito jako sviđa Split kažnjen s maksimalnom novčanom kaznom koju zakon predviđa.

Kako će beskućnik platiti kaznu, hoće li ona otežati njegovo eventualno vraćanje na noge jednog dana, te kako se beskućnika uopće može natjerati da zaista napusti područje našega grada, time se sud koji odlučuje u ime Republike Hrvatske očito ne bavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 20:58