StoryEditorOCM
Splitstalna opasnost

Minsko polje usred grada, Žrnovčani na nogama: ‘Reagirajte hitno, žičana ograda ne štiti više ni nas ni našu djecu‘

Piše Sandra Barčot
19. rujna 2024. - 13:08

- Ma, nemamo mi više vremena da se oni dogovore! Ugrožena je sigurnost naše djece, naših obitelji, a tri desetljeća je prošlo od rata, vlasništvo zemljišta još nije utvrđeno. Imamo minsko polje usred grada – kazao nam je vremešni stanovnik Žrnovnice, splitskog mjesnog odbora, čiji su čelnici 13. rujna uputili i dopis svim nadležnima kako bi se riješio ovaj gorući problem prisutnosti opasnosti od razornih eksplozivnih sredstava u neposrednoj blizini obiteljskih kuća, te osnovne škole.

U dopisu koji je upućen na sve adrese od državnih, regionalnih i gradskih institucija, sve u nadi kako će napokon netko i reagirati, te se više i dogovoriti tko je nadležan za koju „parcelu” zemlje, koji je komad zemlje u čijem vlasništvu, u čijoj ingerenciji, jer žičana ograda Žrnovčane i njihovu djecu više ne štiti od mina.

- Stanovnici Žrnovnice zahtijevaju da se poduzmu hitne mjere, jer su u strahu za sigurnost svojih obitelji, a posebno djece.

S obzirom na to da svatko ignorira odgovornost jer je dio zemljišta nekorištena vojna nekretnina pod vlasništvom MORH-a, dio pod vlasništvom Ministarstva državne imovine, možda i Hrvatskih šuma, činjenica je da je brdo u vlasništvu Republike Hrvatske. Te vam se kao Vijećnici MO Žrnovnica obraćamo sa Zahtjevom za razminiranje zemljišta na području brda Drognjuš označeno kao k.č. 4943, posjedovni list 14513, površine 275 457 metara četvornih, u vlasništvu RH.

Posjedujemo usmene informacije kako je dio područja od 48.000 četvornih metara razminiran 2003. godine, no većina površine je i dalje opasna. Mi kao Mjesni odbor, nemamo uvid u dokumentaciju koja bi potvrdila razminiranost što dodatno otežava sigurnosne procjene i planiranje zaštite.

Ovim putem želimo skrenuti pozornost na ozbiljan problem vezan uz minski sumnjivo područje koje direktno ugrožava sigurnost stanovnika, a osobito djece.

U konačnici su nam se do sad upućivale izjave da naše mjesto nije prioritet za razminiranje te da ljudi nisu ugroženi zbog prisutnosti žičane ograde. Međutim, želimo naglasiti da je ta ograda oštećena i nagnuta na više mjesta što dodatno predstavlja rizik, osobito za djecu jer je u neposrednoj blizini pozicionirana Osnovna škola Žrnovnica. Neshvatljivo je da u splitskom kotaru postoji minsko polje uz školu, te da ga od djece dijeli samo oštećena ograda za koju tražimo da se hitno obnovi do poduzetih dodatnih radnji razminiranja.

Stvarno stanje žičane ograde pozicionirane uz glavnu cestu i školu, nažalost na pojedinim segmentima uopće nema.

Svjedoci smo i alarmantnih incidenata kada turisti, na znajući za opasnost, ulaze u minsko polje. Srećom, do sada su takve situacije prošle bez žrtava, no moramo jednom donijeti odluku da se ovo područje uz našu školu i naše obiteljske kuće – razminira! - navodi se među ostalim u zahtjevu MO Žrnovnica za obavljanje poslova razminiranje i kontrole minski sumnjivog područja u gradu Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 13:08