StoryEditorOCM
SplitOKVIR ZA IZBOR

Julije Meštrović je bivši. Ovako će se birati novi ravnatelj KBC-a Split: ‘Ne smije imati financijske interese...‘

Piše Mirela Goreta
18. lipnja 2024. - 09:07

Novog ravnatelja splitskog KBC-a, nakon neopozive ostavke dosadašnjeg prof. dr. Julija Meštrovića, imenovat će, na temelju javnog natječaja, Upravno vijeće uz suglasnost ministra.

image

Vili Beroš i Julije Meštrović

Vladimir Dugandžić/Cropix

"Prema odredbi članka 80. stavka 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, za ravnatelja zdravstvene ustanove može se imenovati osoba sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem te s najmanje pet godina radnog iskustva u struci koja ispunjava i druge uvjete propisane aktom o osnivanju odnosno statutom. Dodatne uvjete za ravnatelja može svaka zdravstvena ustanova različito propisati statutom", navode u Ministarstvu zdravstva.

Mandat ravnatelja traje četiri godine, a po isteku mandata ista osoba može, na temelju natječaja, ponovno biti imenovana za ravnatelja.

"Što se tiče rada nakon 65 godina, na isto se primjenjuju odredbe Zakona o radu", napominju u nadležnom ministarstvu.

Financijski interes

Prema Statutu KBC-a Split, uz navedene, kandidat za ravnatelja mora ispunjavati i sljedeće uvjete: da nije u sukobu interesa, odnosno da nema u vlasništvu ili suvlasništvu privatnu zdravstvenu ustanovu; da nema u pravnoj osobi vlasništvo dionica, vlasnički ulog/udjel ili obveznice odnosno financijski interes u trgovačkim društvima ili drugim pravnim osobama s kojima KBC ima poslovni odnos; da nema financijski ili drugi interes u odlukama tijela KBC-a, kao niti njegov bračni ili izvanbračni drug, dijete ili roditelj; da protiv njega nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage, da ne postoji potvrđena optužnica, da nije donijeta presuda o izdavanju kaznenog naloga, te da nije donijeta presuda; da protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak i da nije donesena konačna odluka disciplinskih tijela nadležnih komora, kao i da se od strane KBC-a protiv kandidata ne vodi postupak zbog povrede obveze iz radnog odnosa.

image

Dr. Mate Petričević, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Split 

Jakov Prkić/Cropix

Uz prijavu na natječaj kandidat je dužan priložiti program rada i razvoja KBC-a za naredno mandatno razdoblje.

U dokumentaciji koja se predaje na natječaj potrebno je priložiti i uvjerenja nadležnog suda i nadležne komore, kao u uvjerenje kandidatova poslodavca da se s njegove strane ne vodi postupak zbog povreda obveza iz radnog odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 09:35