StoryEditorOCM
SplitPRIRODA I DRUŠTVO

Inspektori stopirali obnovu ključnog dijela Dioklecijanove palače, blokada će trajati do jeseni! Razlog je bizaran ili?

Piše Mia Uzinić
19. lipnja 2024. - 20:48

Uklonjena je mreža sa skele na istočnim zidinama Dioklecijanove palače po nalogu inspekcije za zaštitu prirode.

Zaštitna mreža na toj lokaciji bila je postavljena zbog radova na obnovi baštine, ali prema mišljenju inspektora, ugrožavala je gnjezdišta strogo zaštićene vrste ptica - čiopa. Kako kaže Lara Arapović Bonačić, predsjednica Kotara Grad, naloženo je i da se zaustave radovi dok se ptice ne odsele u toplije krajeve.

image

Istočne zidina Palače

Facebook/Get Getanima

- Izvođač (Grad Split) je trebao tražiti stručno mišljenje, ali oni navodno "nisu znali" da je istočna zidina stanište čiopa pa ga nisu zatražili, iako su lani radili istu stvar na sjevernim zidinama.

Da su ga zatražili, dobili bi savjet da ne obavljaju radove od svibnja do kraja srpnja, dok ptice ne odu u toplije krajeve sa svojim mladim ptićima. Nadamo se da su sada naučili za ubuduće.

Nije trebalo ni doći do inspekcijskog postupka da se na naša prva upozorenja reagiralo normalno i ljudski: provjerom na terenu, savjetovanjem sa strukom, a ne prepucavanjem i agresijom po društvenim mrežama - tvrdi Arapović Bonačić.

image

Rupe u zidinama

Cropix

O ovoj temi je kvartovska čelnica već raspravljala na društvenim mrežama s dogradonačelnikom Bojanom Ivoševićem.

Šefica kotara Grad objavila video jadnog kosira. Javio se Ivošević: ‘Smiri se i nauči osnove prije nego počneš štrapat!‘

Poteštatov zamjenik je prije dva tjedna na svojoj stranici na Facebooku objavio pisani nalog koji su uputili voditeljici Odsjeka za staru gradsku jezgru.

- Do navedenog termina molim da obavljate isključivo radove čišćenja i učvršćivanja konstruktivnih elemenata, a da samo saniranje rupa koje koriste kao gnijezda obavljate u rujnu - navedeno je, među ostalim, u nalogu. 

Dogradonačelnik Ivošević naglasio je da je skela postavljena bez mreže, a mali dio koji je bio pod mrežom još od ranije je tu radi arheološke sonde. Sada je uklonjen i taj dio mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 00:37