StoryEditorOCM
Splitkamikaze na cestama

Ima li kraja ludilu? Vozač iz Dicma mrtav pijan vozio četvero djece u autu! A onda ga je zaustavila policija...

Piše Ivica Marković
17. kolovoza 2024. - 20:31

Kad piješ - ne vozi.

Čuvena parola, čak dobro sročena, kojom je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova pokušavalo smanjiti broj pijanih vozača, nije uspjela. Govore to i posljednje brojke. Hrvati parolama ne vjeruju, ali kada bi kazne bile prave, brzo bi se ostavili pijače. Evo brojki.

U srpnju mjesecu ove godine na području koje pokriva Policijska uprava Splitsko-dalmatinska (PU SD) zatečeno je 730 neodgovornih vozača koji su upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Da bi ta rekordna brojka uskoro moglo biti premašena, govore dosadašnji podaci iz kolovoza, koji kažu da je takvih prekršaja u prometu, do sada u kolovozu bilo oko 500.

Koliko pijanih ima na hrvatskim prometnicama to je da čovjek ne povjeruje.

Samo u noći, kada su hodočasnici hodočastili Velikoj Gospi u Sinj i u noći 17. na 18. kolovoza, kada se u Dugopolju održavao koncert, policijski službenici PU SD su za upravjačem motornih vozila zatekli 128 alkoholiziranih vozača. Njih 38 je zateknutu za Veliku Gospu, a njih 90 u noći sa 17. na 18, kolovoza.

image



 

Vlado Kos/Ilustracija/Cropix

S obzirom na koncert koji se u petak naveler održavao u Dugopolju, a uz pretpostavku da će biti podosta onih koji su popili koju kapljicu više, policijski službenici su intenzivno provodili nadzor i kontrolu prometa u cilju podizanja razine sigurnosti prometa na cestama, ali i sankcioniranja najtežih prekršitelja prometnih propisa.

Tako je tijekom te noći na području koje pokriva PU SD sankcionirano 90 alkoholiziranih vozača, koji su isključeni iz prometa i izdane su im mjere upozorenja zabrane daljnjeg upravljanja vozilom. Također, utvrđeni su i sankcionirani prekršaji vožnje unatoč izrečenim zabranama, odbijanja testa na droge, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje vozilom.

Na području D - 1 u mjestu Dicmo, gdje se pokraj obližnjeg ugostiteljskog objekata nalazi tzv. "crna točka" u prometu, u kojoj je do sada nastradalo podosta vozača policija je zaustavila 49 vozača pod utjecajem alkohola. Također je njih 17 zaustavljeno na D - 56 u mjestu Prugovo, također u blizini jednog ugostiteljskog objekta, njih 20 je zaustavljeno na ulazu u Split, u Ulici Domovinskog rata, dok ih je na ulazu u Sinj zaustavljeno 15. Svi oni su imali više ili manje alkohola u krvi.

image
Joško Šupić/Ilustracija/Cropix

Policijska akcija je trajala od petak u 22 sata, do subote u 6 sati ujutro.

Rekorder večeri, a mogli bismo reći i rekorder mjeseca je bio neodgovorni vozač na području Dicma kojemu je izmjereno 2,85 promila alkohola u krvi. Da bi vam plastično pojasnili o kakvom se “genijalcu” radi, trebamo napisati da se radi o osobi koja nikada nije položila vozački ispit, a već ima zabranu upravljanja motornim vozilom, zbog prikupljenih bodova. 

Uz sve to, u Dicmu je zaustavljen i vozač kojemu je izmjereno  2,20 promila alkohola u krvi, a u automobilu je, da bude još gore, vozio četvero djece. Obojica su uhićena  i odvedena u policijske postaje, odakle će biti odvedeni sucu za prekršaje

Također, na području Dicma zaustavljen je vozač kojemu je izmjerena koncentracija alkohola od 2,11 g/kg. Uhićen je i smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola nakon čega će biti priveden na sud.

U Solinu je u prvom satu subote zaustavljeno vozilo kojim je upravljao alkoholizirani 31-godišnjak. Pregledom dokumenata je utvrđeno da on upravlja vozilom nakon što mu je poništena vozačka dozvola jer je prikupio dovoljan broj negativnih bodova. Vozač je alkotestiran te mu je izmjerena koncentracija alkohola od 0,63 g/kg. Uhićen je i doveden u službene prostorije a danas tijekom dana će biti odveden na sud.

Također, u subotu ujutro u 5 sati policajci su u Splitu zaustavili 22-godišnjeg vozača osobnog vozila za kojeg je utvrđeno da on tim svojim vozilom upravlja za vrijeme dok mu je na snazi mjera opreza zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Ta mu je mjera zabrane upravljanja motornim vozilom izrečena samo 38 minuta prije ovog zaustavljanja, odnosno u 4.22 sati i trebala je trajati do subote u 16 sati, odnosno samo 12 sati, jer je zatečen kako vozi pod utjecajem alkohola (0,89 g/kg). Zašto samo 12 sati? Pa iz jednostavnog razloga jer policija, sukladno zakonu može izreći mjeru zabrana upravljanja motornim vozilom na samo 12 sati, a sve poviše može izreći samo Sud.

image
Vlado Kos/Ilustracija/Cropix

I kako je bio loše sreće, nedugo nakon što je nastavio voziti svoje "prometalo" iako nije smio, policija ga je ponovno zaustavila. E, što ti je sreća. Sada bi mu novu mjeru za drugi prekršaj mogao izreći Sud.

I za kraj moramo istaknuti da u našoj Županiji postoji vozač po kojemu će biti snimljen film "Vozač koji je volio svece, ali oni njega ne". Radi se o vozaču koji je u noći Svetog Lovre 11. kolovoza ove godine zatečen kako upravlja motornim vozilom sa 1,74 promila alkohola u krvi. Policija ga je sankcionirala, ali je i za Velu Gospu ponovno u automobil sjeo alkoholiziran i ponovno ga je policija zaustavila i ovaj mu puta izmjerila 1,88 promila alkohola u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 09:08