StoryEditorOCM
Splitotela se kontroli

Ide sve luđe; Hrvatske ceste prozvale Grad Split da zbog njih moraju ukloniti penjačicu s nadvožnjaka: ‘Puštaju je...‘

Piše M. U.
31. svibnja 2024. - 17:36

Nakon što su se Udruga Permakultura Dalmacija i neki građani rastužili radi uklanjanja biljaka penjačica s nadvožnjaka na ulazu u Split, iz Hrvatskih cesta stiglo je objašnjenje zašto ih je potrebno odstraniti. 

image
Permakultura Dalmacije

- Biljke penjačice imaju negativne utjecaje na konstrukciju cestovnog objekta. Ugrožavaju sigurnost odvijanja prometa i povećavaju troškove održavanja. Korijeni biljaka prodiru u malene pukotine kao i u spojeve betonskih i čeličnih komponenti vijadukta.

Splićani poludjeli čuvši zašto se uklanja ovo zelenilo. Javila se stručnjakinja: ‘Osjećam profesionalnu dužnost... ‘

To dovodi do proširenja pukotina i slabljenja strukture. Penjačice, koje se priljubljuju uz površine vijadukta, uzrokuju mikropukotine u betonu ili drugom materijalu, a zadržavanje vlage ubrzava koroziju željeza u armiranom betonu, što dodatno slabi strukturu - stoji u odgovoru Hrvatskih cesta. 

Kažu da biljke penjačice prekrivaju prometnu signalizaciju, smanjuju vidljivost i povećavaju rizik od nesreće.

image

Zeleni nadvožnjak

Permakultura Dalmacije

- Biljke penjačice zahtijevaju redovno uklanjanje i održavanje kako bi se spriječilo njihovo širenje i oštećenje strukture, a nadležna jedinica lokalne samouprave pušta biljke da nekontrolirano rastu.

Uvažavamo pojedina mišljenja da biljke penjačice poboljšavaju estetski izgled cestovnog objekta, međutim Hrvatske ceste kao upravitelj moraju djelovati odgovorno prema infrastrukturi.

Nekontrolirani rast ovih biljaka doveo je do zapuštenog izgleda, a moguće je i da su biljke prekrile strukturna oštećenja koja trebaju biti vidljiva kako bi ih se moglo sanirati - zaključuju u ovoj državnoj tvrtki. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 03:43