StoryEditorOCM
Splitprovode se izvidi

Hoće li itko odgovarati? U priču oko zlostavljanja splitskih pasa uključio se DORH, inspekcija ‘češlja‘ sklonište...

Piše Mario Matana
18. lipnja 2024. - 18:14

Prizori od nekidan koji su šokirali sve razumne ljude (a neki niti nisu mogli gledati te fotografije i video-zapise) o stradavanju pasa na imanju na Duilovu, ipak neće proći bez odgovarajuće istrage!

Kako doznajemo sa splitskog Općinskog državnog odvjetništva, u tom novom slučaju mogućeg zlostavljanja životinja, provode se izvidi.

- Vezano za medijske natpise koji ukazuju na moguće zlostavljanje i neadekvatnu skrb o životinjama, navodimo kako ovo državno odvjetništvo provodi izvide, osnovom kojih ćemo potom donijeti odluku o eventualnoj potrebi poduzimanja kaznenog progona u konkretnom slučaju - kaže nam Marina Pavić, glasnogovornica Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

image
Ante Cizmic Dog/Cropix

Još prošlog tjedna, kada su do redakcije Slobodne Dalmacije stigle užasne fotografije psa koji se objesio vlastitim lancem, ali i druge snimke teških uvjeta u kojima boravi najmanje 50-ak životinja na Putu Orišca, pitali smo tužiteljstvo planiraju li što poduzeti po tom pitanju.

Evo, dobili smo odgovor koji dan kasnije – tako funkcioniraju i inače na DORH-u pa i u cijelom pravosuđu, moramo pojasniti čitateljima. Nekoliko dana za odgovor nije ništa posebno sporo, zapravo je i jako brzo, u odnosu na uobičajene uzuse i rokove u ‘palači pravde‘. Zato ne očekujte da će ti izvidi biti tako brzo gotovi, možda kroz koji mjesec budemo znali hoće li s tužiteljstva imati nove osumnjičene za ovu civilizacijsku sramotu na Duilovu.

image
Paun Paunovic/Cropix

Jer, situacija nije od jučer. Ima tome evo skoro i tri puna mjeseca kako je otkriveno da je 64-godišnji liječnik, dapače psihijatar, na unajmljenom terenu uzgajao pse i križao ih s vukovima (pronađena su najmanje dva vuka koja su posebno zbrinuta jer je riječ o divljim životinjama), navodno zbog ilegalnih borbi?!

Uhićen je pa potom i pušten, istraga i utvrđivanje svih činjenica još traje (na istom Općinskom odvjetništvu, a odluka o eventualnom podizanju optužnice mora doći nakon najduljeg roka od šest mjeseci), ali mu je barem zabranjen pristup životinjama. Briga o "najboljim ljudskim prijateljima" prepuštena je Banovini.

image
Paun Paunovic/Cropix

I iz Grada Splita su osigurali zaštitarsku službu kako se ne bi dogodilo da osumnjičeni dolazi na to područje, organizirali su i svakodnevno hranjenje životinja te pokušali što više pasa zbrinuti drugdje.

Međutim, sve to je bilo presporo i premalo – došli su vrući dani, a velik broj pasa (najmanje 50-ak) još uvijek je na Duilovu, bez bolje zaštite od sunca, vezani i bez mogućnosti nekakvih šetnji pa nije ni čudno da je Žućo uginuo u strašnim mukama, ugušivši se na lancu...

I da nismo prošlog tjedna objavili te mučne fotografije, pitanje je bi li se išta poduzelo. Ovako su se nadležni ipak malo trgnuli, shvativši valjda da vremena nema...

Iz Državnog inspektorata su nam odmah odgovorili (oni su odgovorni za veterinarsku inspekciju, još jednu službu koja kontrolira što se događa na Duilovu) kako je odmah u četvrtak 13. lipnja "započet inspekcijski nadzor veterinarske inspekcije Državnog inspektorata nad radom odobrenog skloništa za napuštene životinje Animalis Centrum, Kaštel Sućurac, a o utvrđenim činjenicama te poduzetim mjerama ćemo vas pravovremeno obavijestiti".

image
Ante Cizmic Dog/Cropix

- Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata donijela je rješenje kojim je Gradu Splitu naređeno osigurati smještaj privremeno oduzeti pasa u odobrena skloništa za životinje ili u druge privremene primjerene smještaje koji moraju biti pod nadzorom djelatnika odobrenog skloništa.

Do premještanja pasa Grad Split na predmetnoj lokaciji mora osigurati svakodnevnu njegu, hranidbu, kontrolu zdravlja i dobrobiti te veterinarsko zdravstvenu zaštitu i to sve do pravomoćne sudske odluke u postupku pokrenutom protiv njihovog držatelja po podnesenoj kaznenoj prijavi po kojoj se životinje oduzimaju, a o čemu odlučuje nadležan sud - također navode iz DIRH-a.

Samo da ovi potezi Državnog inspektorata kao i Državnog odvjetništva ne budu šuplje prijetnje sporog administrativnog mehanizma...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 18:15