StoryEditorOCM
SplitJe li ovo realno?!

Gomila splitskih studenata nije ‘upala‘ u domove, a najmodavci nabili cijene. Istražili smo ponudu, neće im biti lako...

Piše Ana Pivčević
28. kolovoza 2024. - 23:29

Studentski centar Split prije desetak dana objavio je privremene rezultate natječaja za smještaj u studentskim domovima. Ove godine mjesto u studentskom doma tražio je i rekordan broj studenata - njih 2.776, ali nažalost nema kapaciteta za smještaj svih zainteresiranih.

U Splitu postoje tri studentska doma: "Dr. Franjo Tuđman" (Kampus), "Bruno Bušić" i Hostel "Spinut", a kapacitet im je ukupno 1.193 studenta. Što bi značilo da je otprilike oko tisuću i pol studenata bez smještaja, a toj brojci treba pridodati i broj onih koji se uopće nisu natjecali za mjesto u domu.

image

Soba u studentskom domu Bruno Bušić

Jakov Prkić/Cropix

Splitu zasigurno treba još minimalno jedan studentski dom, ali dok se ne izgradi, odlučili smo povjeriti kakva je situacija po pitanju najma stanova.

U Facebook grupama koje se bave iznajmljivanjem stanova u posljednje vrijeme povećao se broj oglasa u kojem studenti traže stanove. Turistička sezona još traje pa ni ne čudi da je ponuda trenutno siromašnija. Kroz rujan se tradicionalno poveća broj stanova u ponudi s odlaskom zadnjih turista iz apartmana.

Zajednički nazivnik

Po Facebooku smo pronašli nekoliko stanova. Cijena garsonijera se kreće od 350 do 550 eura, ovisno o lokaciji. Stan na Trsteniku, s tri sobe, vlasnik cijeni 900 eura mjesečno. Većina oglasa ima jednu zajedničku crtu, a to je da je najam do kraja lipnja. Studentima akademska godina traje do sredine srpnja...

Sljedeća stanica nam je oglasnik Studentskog centra Split.

Što se tiče jednosobnih stanova, pronašli smo dva. Jedan na Visokoj za 550 eura, a koji je dostupan do 1. srpnja. Drugi je na Bačvicama, a mjesečna najmnina je 800 eura. Potreban je i depozit u visini jedne mjesečne najamnine, a dostupan je do 10. lipnja.

Ponuda za dvosobne stanove je malo bogatija. Na Visokoj se nudi dvosoban stan s parkirnim mjestom za 700 eura, a dostupan je do 1. srpnja.

image

Ponuda stanova na oglasniku Studentskog centra Split

Screenshot/SC Split

Na Sućidru se stan s dvije sobe iznajmljuje za 500 eura, do 11. srpnja. U ponudi je i stan s dvije sobe na Lokvama, a mjesečna najmnina iznosi 900 eura.

Na drugom kraju gradu, na Spinutu, u ponudi je dvosoban stan do 1. lipnja za 500 eura. Na Lovretu se iznajmljuje dvosoban stan za 600 eura. Potrebno je platiti i depozit od 600 eura, a renta se do 15. lipnja.

image

Ponuda stanova na oglasniku Studentskog centra Split

Screenshot/SC Split

Pronašli smo i trosoban stan na Sirobuji u novogradnji u blizini trgovačkog centra. Mjesečna najamnina je 800 eura, a budući podstanari trebali bi platiti i depozit od 1.600 eura.

U ponudi je i trosoban stan u kući na Kocunari za tisuću eura mjesečno. Potrebno je platiti i depozit u visini jedne mjesečne stanarine, a renta se do 10. lipnja.

image

Ponuda stanova na oglasniku Studentskog centra Split

Screenshot/SC Split

Provjerili smo i situaciju na internetskog oglasniku Njuškalu na kojem se nudi 845 oglasa za iznajmljivanje stanova u Splitu. U oči nam upada da se ponovno većina stanova nudi do početka ili sredine lipnja. Također, na Njuškalu je puno više oglasa koji uključuju posredovanje agencije za nekretnine, što u većini slučajeva za najmoprimca znači da bi u jednom mjesecu trebao ‘iskeširati‘ mjesečnu najmninu, polog u istom iznosu te platiti agencijsku uslugu poredovanja u visini mjesečne rente.

Pronašli smo jednosoban stan na Kocunaru, u prizemlju zgrade s pripadajućim vrtom i parking mjestom. Cijenu mu je 450 eura, potrebno je platiti i polog u visini mjesečne najmnine. Mana mu je što je dostupan samo do 1. svibnja.

Na Visokoj se nudi garosnijera s parkingom do lipnja 2025. godine za 700 eura mjesečno, uz plaćanje pologa.

Napatit će se

Na Splitu 3 u ponudi je dvosoban stan koji uključuje i parkirno mjesto u garaži. Dostupan je do 1. lipnja, a mjesečni najam iznosi 800 eura.

Veliki je broj oglasa najma luksuznih stanova na Žnjanu i Pazdigradu, a cijena mjesečne najmnine kreće se od 1.300 pa d0 3.000 eura.

Po ovome što vidimo, sigurno je, da će se studenti dobro pomučiti za pronaći stan koji im odgovara po cijeni, ali i da ih se ne izbacuje dok traje akademska godina.

No, njima je još i dobro kako je drugim kategorijama podstanara, jer većina najmodavaca želi primiti isključivo studente i to kako bi ih mogli "izbaciti" preko ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 03:05