StoryEditorOCM
Splitcure fekalije

Stanari splitskog elitnog kvarta ispaljuju: ‘Vruće nam je, ali ko će otvorit prozor?! Ovo je nesnosno!‘

Piše Stipe Šarić
26. srpnja 2024. - 19:41

Stanari ulice Gospinica, na splitskim Bačvicama proteklih par mjeseci su u vrlo neugodnoj i moguće opasnoj situaciji.

Naime, prilikom izvođenja građevinskih radova na adresi Gospinica 3, prije nešto više od mjesec i pol došlo je do puknuća kanalizacijske cijevi, te iz nje na gradilište cure fekalije. Cijev do danas još uvijek nije sanirana, a susjedima je prekipjelo.

- Prilikom radova radnici su probili susjedovu kanalizacijsku cijev koja prelazi točno preko njihove parcele. Nije je bilo u nikakvim planovima, tako da to nije njihova greška, ali kada je već došlo do takve situacije, zašto se ona ne riješi što hitrije? - pita se naš sugovornik iz navedene ulice.

- Ovo nije normalno, pa već dva mjeseca u našoj ulici iz puknute cijevi izlaze fekalije i nikoga nije briga. Svakodnevno se zbog toga širi nesnosni smrad zbog kojeg mi uopće ne možemo otvoriti svoje prozore, a koliki je tek to rizik za prikupiti nekakvu bolest, pa oko gradilišta se stalno igra veliki broj djece za koju je ovo također ogromna opasnost. Radnici dođu ujutro raditi, bace nešto žala na mjestu gdje curi i nastave raditi kao da se ništa ne događa. Pričao sam s njima, te zvao ‘Vodovod‘ i ‘Sanitarnu inspekciju‘, upozoravao sam ih sve na problem, ali pomaka nema - govori nam, pa nadodaje.

- Radnici zbog zabrane građevinskih radova tijekom ljeta od 15. lipnja uopće ne rade, a fekalije i dalje cure. ‘Vodovod‘ je dva puta bio na terenu, čak je došla i policija, ali nitko nema nikakvo rješenje. Navodno, ta kanalizacijska cijev pripada susjedu koji tvrdi da nije njegova i zbog toga se ne može sanirati. Ne znam ni sam više, ali morao sam se obratiti Vama jer očito se ovdje drugačije ništa neće riješiti prije nego se svi zarazimo - zabrinuto nam objašnjava.

image
Snimio čitatelj

Kako bi pokušali otkriti što se točno događa na ovom gradilištu i zašto još uvijek nisu sanirali puknutu cijev kontaktirali smo Marina Bobana, vlasnika tvrtke "Tecta Con" koja je investitor.

- Nažalost došlo je do puknuća cijevi koja nije bila upisana ni u kakvim planovima i mi smo svjesni da je to sigurno neugodna situacija, ali molimo susjede za malo razumijevanja. 

Nisam siguran kada je točno počela teći cijev, ali nismo znali da se radi o fekalijama sve do 15. lipnja kada su nas susjedi obavijestili. Izašli smo na teren i uvidjeli što se događa i od tad svako nekoliko dana dolazimo i pokušavamo privremeno sanirati štetu. Do devetog mjeseca traje zabrana radova, a nama su za potpuno sanirati cijev potrebni strojevi, s kojima sada ne smijemo raditi.

image

Bačvice

Jakov Prkić/Cropix

No, također smo u kontaktu s ‘Vodovodom‘ i po najnovijim informacijama koje dobivamo ovih dana ovo bi se ipak moglo ubrzo riješiti, tako da će se susjedi morati još samo malo strpjeti. Ja ih još jednom molim za malo razumijevanja jer se stvarno trudimo da ovu neugodnu situaciju što prije i kvalitetnije riješimo - naveo je Boban.

‘Vodovod‘ upoznat sa svime

S obzirom na to, kontaktirali smo i ‘Vodovod‘, a rekli su nam kako su u aktivnoj korespodenciji s investitorom te da se sanacija očekuje ubrzo.

- Upoznati smo sa situacijom i po prijavi je najprije izišla tehnička služba odvodnje na teren i kvar je detektiran. Zatim smo stupili u kontakt s ovlaštenim managerom za komunikaciju po pitanju ovog događaja, koji nam se obratio i mailom, a odgovorili smo mu sljedeće:

"Radi se o cijevi od susjednog objekta koja je preko predmetnog zemljišta priključena na ulicu Gospinica. U posebnim uvjetima cijev nije spominjana jer nismo ni znali za nju, jer se radi o internoj instalaciji objekta Lazarica 8 pa i iz tog razloga nemamo ni podatke o istoj. S obzirom na vrijeme gradnje objekta Lazarica 8, pretpostavljamo da je ta cijev rađena kada i objekt. Cijev svakako treba sanirati da ne curi i da nema daljnjih prijava. Sve daljnje "odnose" oko te cijevi je potrebno regulirati sa vlasnikom iste odnosno vlasnikom objekta Lazarica 8. Istu je moguće sanirati, rekonstruirati, izmjestiti, a dali smo i grafički prilog mogućih rješenja."

Inspekcija naložila sanaciju

Predmet su zatim predali vodnom redarstvu VIK-a koje je također izašlo na teren, a obzirom kako se i navodi radi se o kvaru na internoj, a ne o javnoj instalaciji te su podnijeli prijavu Vodopravnoj inspekciji.

- Nastavno na prijavu stanara Gospinica 5 i 7, a vezano za ispust kanalizacije koja ističe na gradilištu koje se nalazi na adresi Gospinica 3 Split vodno redarstvo je u suradnji sa kanalizacijskom mrežom Split-Solin koji su izašli na teren i detektirali da se radi o cijevi od susjednoj objekta koja je preko predmetnog zemljišta priključena na ulicu Gospinica. U posebnim uvjetima cijev nije spominjana jer nismo ni znali za nju, a i radi se o internoj instalaciji objekta Lazarica 8 pa i iz tog razloga nemamo ni podatke o istoj. S obzirom na vrijeme gradnje objekta Lazarica 8, pretpostavlja se da je ta cijev rađena kada i objekt. 

Cijev svakako treba sanirati da ne curi i da nema daljnjih prijava. Sve daljnje "odnose" oko te cijevi je potrebno regulirati sa vlasnikom iste odnosno vlasnikom objekta Lazarica 8. Istu je moguće sanirati, rekonstruirati ili izmjestiti što je tehnička služba i predložila - navode u svojoj prijavi.

Vodni redar je stupio putem službenog mobitela s ovlaštenim menadžerom za komunikaciju po pitanju ovog događaja i uputio ga u daljnje postupanje. Svako daljnje ilegalno izlijevanje otpadnih voda u okoliš predstavljalo bi za stranku dodatne zakonske probleme.

- Navedene službe VIK-a i dalje će kontrolirati situaciju i postupati sukladno ovlastima, ali smo isto tako smo na raspolaganju investitoru na gradilištu, kao i vlasniku interne instalacije pomoći u otklanjanju kvara - odgovaraju iz VIK-a i otkrivaju nam da bi se sanacija cijevi mogla očekivati već u narednim danima. S obzirom na tu informaciju, čini se da se mukama stanara Gospinice nakokon bliži kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 18:20