StoryEditorOCM
SplitNASTAVLJA SE BITKA

Dr. Knežević ne odustaje od 26 milijuna €, odvjetnik je žestok: ‘Doktor nije lupež, Grad Split mu hoće oteti novac!‘

Piše Tanja Gattin
11. lipnja 2024. - 18:30
Dr. Nebojša Knežević je svojedobno pokupovao dijelove prometnica na TTTS-u od danas ‘pokojnih‘ poduzeća poput ‘Jadrantransa‘ i ‘Dalme‘Joško Šupić i Duje Klarić/Cropix

Slobodna Dalmacija u posjedu je rješenja Vrhovnog suda kojim je ukinuta 200 milijuna kuna, odnosno 26 milijuna eura "teška" pravomoćna presuda Općinskog suda u Splitu koja je bila donesena u korist dr. Nebojše Kneževića u njegovoj tužbi protiv Grada Splita.

To rješenje sadrži upute najvišeg suda u državi, koje idu u korist Banovine, a kojih bi se trebao držati Općinski sud u ponovljenom postupku u kojem je već zakazano ročište koje bi se trebalo održati u srpnju.

Znači, u reviziji je jasno dana uputa prvostupanjskom sudu da treba utvrditi koji dio zemljišta na TTTS-u predstavljaju nerazvrstane ceste, umjesto da se Gradu nalaže da dr. Kneževiću i s njim povezanim osobama isplati naknadu za svih oko 66 tisuća kvadrata terena na TTTS-u po cijeni od 1829 kuna, odnosno više od 240 eura po kvadratu.

No, splitski sud bi po uputi Vrhovnog suda tako trebao postupiti samo u slučaju da utvrdi da nije zastupila zastara potraživanja dr. Kneževića za naknadom. Naime, strana koja zastupa umirovljenog liječnika tvrdi da je proglašenjem ceste kao nerazvrstane 2013. godine, počeo teći opći zastarni rok od pet godina, a u kojem roku su podnijeli zahtjev za naknadom.

S druge strane, u odvjetničkom društvu "Primorac i partneri", kojeg je Grad angažirao za podnošenje revizije, u postupku tvrde da zastara teće od trenutka kada je cesta izgrađena, a to je bilo godinama ranije.

Moglo bi se kazati da je Vrhovni sud u tome smislu stao na stranu Grada, jer smatra irelevantnim donošenje Zaključka o utvrđivanju nerazvrstanih cesta na području Splita iz 2013. godine, smatrajući da je takva prometnica postojala i ranije i služila je javnom interesu, pa stoga da treba utvrditi kada je izgrađena i da od tada počinje zastarni rok od pet godina za traženje naknade.

Naime, već se u kupoprodajnim ugovorima kojima su dr. Knežević i s njim povezane osobe stekli te parcele kupnjom od "Jadrantransa" i "Dalme" (prema dostupnim podacima u ovom slučaju 2011. godine za 11,5 eura po kvadratu)... navodilo kako pojedini dijelovi površine kupljenih parcela predstavljaju cestu.

Drugim riječima, liječnik je znao da kupuje cestu, a tvrtke od kojih je kupio zemljišta izgleda da nisu za cestu tražile naknadu. No, kada je prometnica izgrađena, od kada teće zastarni rok, ali i koliko četvornih metara od ukupne površine nekretnina se odnosi na cestu, ipak treba utvrditi splitski sud u postupku koji počinje u srpnju.

image

Odvjetnik Damir Primorac zastupa Grad Split u ovom sporu

Ante Čizmić/Cropix

No, tu se postavlja još jedno pitanje, a to je pitanje osobe koja će voditi taj postupak. Naime, ročište je zakazala ista sutkinja koja je ranije presudila protiv Grada.

Kada je dr. Knežević prije pet godina pokrenuo ovrhu kako bi s računa gradske uprave skinuo 150 milijuna kuna, koliko je tada bio iznos s kamatama, Grad je tražio izuzeće te sutkinje. Taj zahtjev usvojila je Marina Boko, tadašnja predsjednica Općinskog suda, uz obrazloženje kako bi se zbog izjava sutkinje u medijima mogao pojaviti određeni animozitet spram lokalne vlasti, te da bi radi uklanjanja svake sumnje u nepristranost bilo svrsishodno da drugi sudac odlučuje u tom ovršnom predmetu.

Ako je sutkinja iz tog razloga bila izuzeta u ovršnom predmetu, onda se postavlja pitanje što će biti drugačije u parničnom i može li sutkinja odlučivati bez sumnje u njezinu nepristranost.

U ponovljenom postupku predstoji borba, pravomoćne presude više nema i ide se od početka, a upute Vrhovnog suda od kada se treba računati opći zastarni rok daje veliki optimizam Banovini. Veliki je novac u pitanju i nitko ne osporava ako nešto nekome pripada, ali ne može netko naplatiti i ono što mu ne pripada, stava su osobe s kojima smo razgovarali.

Ako dr. Knežević na koncu izgubi spor, morat će odvjetnicima platiti milijunski iznos troškova, osim ako se s njim nije drugačije dogovorio.

Što će se dalje događati, pitali smo odvjetnike obiju strana: 

- Kao punomoćnici Grada Splita možemo izjaviti kako je naše odvjetničko društvo preuzelo rješenje Vrhovnog suda kojim su ukinute presude Općinskog suda u Splitu i Županijskog suda u Zagrebu. Dakle, usvojena je naša revizija, te je predmet vraćen sudu u Splitu na ponovno suđenje.

Prema tome, Vrhovni sud dao nam je za pravo u pogledu naših revizijskih razloga, te je sada u svojoj odluci jasno naznačio koje činjenice se moraju utvrditi, odnosno koji dokazi izvesti u novom postupku, a što nam ide u korist te daje veliki optimizam u konačan ishod ovog postupka u korist Grada.

Napominje se kako je u ponovljenom postupku prvostupanjski sud vezan pravnim shvaćanjem na kojem se temelji odluka revizijskog suda, kao i uputom koju mu je dao. Isto tako, u ovom trenutku je najvažnije da Gradu ne prijeti nikakva ovrha, odnosno blokada, te da može uredno i redovito funkcionirati - kazali su nam odvjetnici prof. dr. sc. Damir Primorac i Toni Mandić.

- Pišete kao da je moj doktor lupež, a ne pišete da je Grad htio njemu oteti njegovo, ono što je on ranije kupio i još pišete kao da je to u redu - rekao nam je jedan od pravnih zastupnika dr. Kneževića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 18:31